ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 16:55 EET

Ταϊλάνδη: Οριστικό τέλος στην υποψηφιότητα της αδελφής του βασιλιά

Οι εκλογές της Ταϊλάνδης θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου

Reuters

Η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης επικύρωσε σήμερα Δευτέρα την απόσυρση της υποψηφιότητας της αδελφής του βασιλιά για τη θέση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας το τέλος των φιλοδοξιών της καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου.

«Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας οφείλουν να είναι υπεράνω της πολιτικής και για αυτό στα ονόματα των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν δεν περιλαμβάνεται αυτό της αδερφής του βασιλιά. Αυτό θα ήταν ενάντια στο Σύνταγμά μας», ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η υποψηφιότητα, που υπέβαλε αιφνιδίως την Παρασκευή η αδελφή του βασιλιά, δεν διήρκεσε παρά μια ημέρα. Θα κατέβαινε στις εκλογές του Μαρτίου με το πολιτικό κόμμα Raksa Chart , συμμαχώντας με τον λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος και απομακρύνθηκε από την εξουσία βίαια από το στρατό, στο πραξικόπημα του 2005. 

Το πολίτευμα της Ταϊλάνδης είναι συνταγματική μοναρχία από το 1932 και η βασιλική οικογένεια είναι ιδιαίτερα σεβαστή στη χώρα. Η κριτική ή η προσβολή της μοναρχίας τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών σύμφωνα με τον αυστηρό νόμο του έθνους .

Οι εκλογές της Ταϊλάνδης θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου. Θεωρούνται σημαντικές, καθώς είναι η πρώτη ευκαιρία για την Ταϊλάνδη να μεταβεί σε δημοκρατικό πολίτευμα μετά από πέντε χρόνια υπό τη στρατιωτική κυριαρχία.

Πηγή: CNN