Ταξίδι στα μαγικά τοπία πέντε παραμυθιών

Από «Το Χρονικό της Νάρνια» μέχρι τη «Χώρα του Ποτέ».
Η είσοδος στον μαγικό κόσμο της Νάρνια
Η είσοδος στον μαγικό κόσμο της Νάρνια
J. MacNeill-Traylor via Getty Images

Σε μια εποχή που τα μόνα μεγάλα ταξίδια που επιτρέπονται είναι οι περιπέτειες του νου, αφήνουμε τη φαντασία ελεύθερη και στρέφουμε για λίγο το βλέμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα αναζητώντας καταφύγιο στα μυστικά μέρη των παραμυθιών. Σε τόπους μαγικούς που γνωρίσαμε μέσα από βιβλία και σε ιστορίες που αγαπήθηκαν από την αρχή, όταν έγιναν ταινίες. Σε μέρη οικεία που παρότι δεν υπάρχουν, είναι άμεσα αναγνωρίσιμα καθώς εκεί, σε μία παράλληλη, μυθική γεωγραφία του κόσμου, συνέβησαν πράγματα θαυμαστά και σπουδαία.

Ανεξαρτήτως ηλικίας -ακόμη κι αν απλά συνοδεύσαμε παιδιά κι ανίψια στο σινεμά- το όνομα τους είναι σημείο αναφοράς.

Άραγε, υπάρχει κάποιος που δεν έχει ακούσει την Νάρνια, δεν ξέρει που βρίσκεται η Χώρα του Ποτέ και το Χόγκουαρτς;

Νάρνια

Η Νάρνια είναι μια χώρα παγωμένη, όπου είναι πάντα χειμώνας, μια χώρα που περιμένει κάποιον να την ελευθερώσει. Τέσσερα αδέλφια περνάνε μέσα από την πόρτα μιας ντουλάπας στη χώρα της Νάρνια (εκεί όπου τα ζώα έχουν ανθρώπινη φωνή), που είναι σκλαβωμένη από τις δυνάμεις της Λευκής Μάγισσας. Όταν κάθε ελπίδα έχει χαθεί, η επιστροφή του Μεγάλου Λιονταριού, του αγαπημένου Ασλάν -που ενσαρκώνει την προσωποποίηση του καλού- σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή και μια μεγάλη θυσία.

Η Νάρνια είναι η μυθική χώρα όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες της σειράς βιβλίων του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις -καθηγητή Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας στο Κέιμπριτζ- που κυκλοφόρησε το 1949 και αγαπήθηκε τις επόμενες δεκαετίες εκ νέου από τα παιδιά μιας άλλης γενιάς, όταν μεταφέρθηκε στο σινεμά.

Στην πρώτη ιστορία τα γεγονότα έχουν σημείο εκκίνησης μία δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, όταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παιδιά στη Βρετανία εστάλησαν από το Λονδίνο στην αγγλική ύπαιθρο σε μια προσπάθεια να διασωθούν από τους βομβαρδισμούς.

Η πρώτη ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2005. Η δεύτερη ταινία Ο Πρίγκιπας Κασπιανός, το 2008. Η τρίτη ταινία Ο Ταξιδιώτης της Αυγής, το 2010.

Χόγκουαρτς

Spinel_S via Getty Images
Swen_Stroop via Getty Images

Η Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια είναι το σχολείο που διδάσκει τις μαγικές τέχνες -μεταμορφώσεις, άμυνα εναντίον των σκοτεινών τεχνών, ξόρκια, φίλτρα, μαντική, φροντίδα μαγικών πλασμάτων και βοτανολογία- σε επίδοξους μάγους και μάγισσες (ηλικίας 11-18 ετών) και ιδρεύει στην Σκωτία, στο κάστρο του Χόγκουαρτς. To κάστρο βρίσκεται στα βουνά κοντά σε μια λίμνη. H ακριβής τοποθεσία του κάστρου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, διαφορετικά τα ξόρκια θα χάσουν τη δύναμη τους και δεν θα μπορέσουν να το προστατεύουν.

Άλλωστε, στον σύμπαν του Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τα περισσότερα σχολεία μαγείας αποκρύπτουν τις τοποθεσίες τους για να μην διαδοθεί η ύλη των μαθημάτων, αλλά και για να προστατεύτουν οι μαθητές τους. Τα έξι από τα επτά βιβλία της σειράς διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο μέσα στο σχολείο, με το κάθε βιβλίο να διαρκεί όσο μια σχολική χρονιά (εκτός από το έβδομο βιβλίο, στο οποίο η περιπέτεια συμβαίνει εκτός Χόγκουαρτς).

Το μότο του σχολείου είναι «Draco Dormiens Nunquam Titillandus» που σημαίνει ποτέ μην ξυπνάς έναν κοιμισμένο δράκο.

Το Χόγκουαρτς ιδρύθηκε γύρω στο 990 μ.Χ από δύο μάγους και δύο μάγισσες, τον Γκόντρικ Γκρίφιντορ, την Χέλγκα Χάφλπαφ, την Ροβένα Ράβενκλοου και τον Σάλαζαρ Σλίθεριν.

Ρίβεντελ

Richard Beresford Harris / 500px via Getty Images

Βρισκόμαστε στο βασίλειο των Ξωτικών στη Μέση Γη (στο Ρίβεντελ που σημαίνει βαθιά κοιλάδα-, στο Λοθλόριεν και στο Δάσος του Μεγάλου Φόβου), όπως το βλέπουμε στις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον), με άλλα λόγια στην κινηματογραφική εκδοχή της επικής σειράς βιβλίων «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν -πρώτη έκδοση το 1954-, ο οποίος, εκτός των άλλων, υπήρξε βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε και τους περισσότερους φίλους του).

Από το 1925 ως το 1945, ο συγγραφέας δίδαξε αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπήρξε για ένα διάστημα στενός φίλος του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις –η φιλία τους μάλιστα, ήταν πολυτάραχη. Ήταν και οι δυο μέλη μιας άτυπης ομάδας λογοτεχνικών συζητήσεων, γνωστής ως Inklings, η οποία είχε σημείο συνάντησης μία παμπ της Οξφόρδης κατά τις δεκαετίες 1930 και 1940.

Εκεί, στην παμπ The Eagle and Child, όπου τον είχε γνωρίσει εντελώς τυχαία και ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι - μάγος Σάρουμαν, ο μοναδικός από το καστ του «Άρχοντα» που είχε γνωρίσει από κοντά τον συγγραφέα, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του το 2010.

Λέγεται ότι ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, ο διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, εμπνεύστηκε το Ρίβεντελ μετά από ένα ταξίδι που έκανε στις ελβελτικές Άλπεις σε ηλικία 19 χρονών.

Χώρα του Ποτέ Ποτέ

Thibault BARRON / 500px via Getty Images

Neverland, η Χώρα του Ποτέ Ποτέ, το βασίλειο του σκανταλιάρη και ανυπότακτου Πίτερ Παν που αρνείται να μεγαλώσει και ζει σε ένα απομονωμένο, εξωτικό νησί με νεράιδες, Ινδιάνους και πειρατές, ως αρχηγός των Χαμένων Παιδιών.

Ο χαρακτήρας του Πίτερ Παν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Σκωτσέζου συγγραφέα Τζέιμς Μπάρι Το λευκό πουλάκι (1902), ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα κεφάλαια που αναφέρονται στο Πίτερ Παν έγιναν το παιδικό βιβλίο Ο Πίτερ Παν στους Κήπους Κένσιγκτον.

Σύμβολο της αιώνιας νιότης -αλλά και του άνδρα που δεν θέλει να εγκαταλείψει την παιδικότητα του και να αναλάβει ευθύνες- ο Πίτερ Παν με τη Γουέντι, τ′ αδέλφια της και την νεραϊδούλα Τίνκερ Μπελ, ανέβηκε στο θέατρο πριν γίνει μυθιστόρημα και έγινε ευρέως γνωστός από τη Ντίσνεϊ.

Η ακριβής τοποθεσία της Neverland δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την περιγραφή είναι κάπου κοντά στα «αστέρια του γαλαξία...».

Emerald City

Emerald City with yellow brick road and bridge across the river
Emerald City with yellow brick road and bridge across the river
bbsferrari via Getty Images

Και τέλος, στη Σμαραγδένια πολιτεία, τον μαγικό κόσμο του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φρανκ Μπάουμ, που έγραψε τον Θαυμαστό μάγο του Οζ (The Wonderful Wizard of Oz, 1900) και ακόμη δεκατρείς ιστορίες με ήρωα τον Μάγο του Οζ.

Κεντρικό πρόσωπο είναι η μικρή Ντόροθι, η οποία αναζητά το μάγο του Οζ για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Στο ταξίδι της προς τη Σμαραγδένια Πολιτεία, όπου ζει ο μάγος, συνοδεύεται από το σκύλο της, τον Τοτό. Κατά τη διάρκεια του, θα συναντήσει το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το Δειλό Λιοντάρι, που επίσης χρειάζονται τη βοήθεια του μάγου για να τους δώσει μυαλό, καρδιά και γενναιότητα.

Αν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με αρκετές περιπέτειες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως αυτές που έζησαν στο λιβάδι με τις παπαρούνες ή στο πορτοκαλί σπίτι, όταν φτάσουν τελικά στον προορισμό τους, μπροστά σε μία πύλη στολισμένη με σμαράγδια, θα τους περιμένουν νέες, σπουδαίες περιπέτειες.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή