Telegraph: Κοντά στα 2.000 τα αντικείμενα που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν από το Βρετανικό Μουσείο

H συνολική αξία των τεμαχίων που λείπουν υπολογίζεται σε «εκατομμύρια λίρες», αναφέρεται επίσης για το ζήτημα που διερευνάται κι απασχολεί τον διεθνή τύπο.
.
.
Sunphol Sorakul via Getty Images

Ο πραγματικός αριθμός των αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν από τον ίδιο άνθρωπο ξεπερνά τα 1.500 και «πλησιάζει τα 2000», αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της για το θέμα των κλεμμένων θησαυρών από το βρετανικό μουσείο η Telegraph επικαλούμενη πηγές εντός του μουσείου. H συνολική αξία των τεμαχίων που λείπουν υπολογίζεται σε «εκατομμύρια λίρες», αναφέρεται επίσης.

Πηγή του μουσείου ανέφερε ακόμα στην Telegraph ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τη διεύθυνση ήταν «αμελής και ακατάλληλος» και ότι τα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν αγνοήθηκαν. Ο λόγος για καταγγελίες που έγιναν χρόνια πριν περί πώλησης αρχαιοτήτων μέσω eBay.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι αντικείμενα από τη συλλογή του βρέθηκαν να λείπουν, «έχουν κλαπεί ή έχουν καταστραφεί» και ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε.

Πρόκειται για τον 56χρονο, επιμελητή των ελληνικών συλλογών, της ελληνικής γλυπτικής και της ελληνιστικής περιόδου στο Βρετανικό Μουσείο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν εδώ και τρεις δεκαετίες στο Μουσείο και σύμφωνα με το Sky News, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη Βρετανία όσον αφορά τις αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Το μουσείο κινείται νομικά εναντίον του και η αστυνομία διεξάγει έρευνα, αλλά δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Το μουσείο δεν έχει διευκρινίσει πόσα αντικείμενα έχουν κλαπεί ή λεπτομερώς τι είναι τα αντικείμενα που λείπουν, αναφέροντας μόνο ότι πρόκειται στην πλειονότητα τους για «μικρά κομμάτια», χρυσά αντικείμενα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αι. μ.Χ., δεν είχαν εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν σε αποθήκη κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο αριθμός των κλεμμένων αντικειμένων πιστεύεται τώρα ότι είναι «πολύ πάνω από 1.000» και «πλησιέστερα στα 2.000», με αξία να ανέρχεται σε «εκατομμύρια λίρες», αναφέρει συγκεκριμένα η Daily Telegraph.

Φαίνεται «ολοένα και πιο πιθανό» ότι το μουσείο μπορεί να μην μάθει ποτέ τι ακριβώς έχει κλαπεί λόγω «κενών στους καταλόγους του», ανέφερε ακόμα η ίδια εφημερίδα.

Η Economic Crime Command της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κάνει έρευνες, μα δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ επίσης ανεξάρτητη έρευνα πραγματοποιεί και το μουσείο.

Ένας ειδικός αρχαιοτήτων φέρεται να είπε στο μουσείο πριν από τρία χρόνια ότι αντικείμενα από τη συλλογή του προσφέρονταν προς πώληση στο eBay, με ένα ρωμαϊκό αντικείμενο, αξίας £ 25.000 έως £ 50.000 να προσφέρεται από ντήλερς μόνο για 40 £.

Η ανεξάρτητη έρευνα θα διευθύνεται από τον πρώην trustee του μουσείου σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν και τη Λούσι Ντ′ ΄Ορσι, αρχιφύλακα της British Transport Police, οι οποίοι θα βάλουν μπροστά ένα «δυναμικό» πρόγραμμα για την ανάκτηση των κλεμμένων αντικειμένων.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει όσο η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Πολιτισμού

Προσεκτικές είναι οι κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού με την Λίνα Μενδώνη να απαντά σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Με πληροφορίες από: telegraph.co.uk , independent.co.uk

Δημοφιλή