Τέλος τα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία; Τι λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών

Μέλος του ΔΣ λέει πως από 19 Ιουνίου θα υπάρχει χρέωση και ισχυρίζεται πως αυτό είναι γνωστό στην Πολιτεία.

Ερωτήματα και σύγχυση έχει προκαλέσει η δήλωση μέλους του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και η σχετική ανακοίνωση του οργάνου, πως από τις 19 Ιουνίου σταματά η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία.

Όπως υποστήριξε, ο κ.Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η αρχική συμφωνία που υπήρχε με την κυβέρνηση ήταν η η δωρεάν διάθεση να διαρκέσει για δύο μήνες και με το συνεχιστεί αυτή έως τις 19 Ιουνίου σημαίνει πως εργαζόμενοι και μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες θα είναι καλυμμένοι έως το τέλος του μήνα.

«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της Πολιτείας» ανέφερε τονίζοντας πως η συμφωνία ήταν για δύο μήνες και εκπνέει μέσα Ιουνίου.

Όταν ερωτήθηκε για το τι θα γίνε μετά τις 19 Ιουνίου, ο κ.Παπαθανάσης απάντησε πως η διάθεση των self test μπορεί να συνεχιστεί αλλά πλέον θα είναι με χρέωση χωρίς να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποια ακριβώς θα είναι η κοστολόγηση.

Σχετική ανακοίνωση - ενημέρωση προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας, εξέδωσε χθες Δευτέρα ο ΠΦΣ στην οποία και κάνει αναφορά στην απόφαση του ΔΣ.

pfs.gr
pfs.gr
pfs.gr

Στον ”αέρα” ωστόσο παραμένει η απορία, γιατί οι πολίτες ενημερώνονται για αυτή την αλλαγή αιφνιδίως με απόφαση του ΠΦΣ που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας ή/και Ανάπτυξης.

Αυτό είτε σημαίνει πως οι φαρμακοποιοί επιμένουν και πιέζουν στην τήρηση της συμφωνίας την οποία επικαλούνται αλλά οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση μπορεί να έχουν αποφασίσει διαφορετικά, είτε πως όντως θα σταματήσει η δωρεάν διάθεση αλλά η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει τη διάδοχη κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον όντως υπάρξει χρέωση για την προμήθεια των self tests και ο ασφαλισμένος θα ’χει κάποια οικονομική συμμετοχή, το ερώτημα θα είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος στην περίπτωση πχ των εργαζομένων εφόσον είναι προαπαιτούμενο η διενέργειά τους.

Δημοφιλή