Τέμπη: Απεργιακό μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα την Πέμπτη

Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, με αίτημα να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των Τεμπών.
Eurokinissi

Νέα πανελλαδική απεργία με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη (16/3) ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, κατεβάζοντας ρολά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αίτημα την απόδοση ευθυνών σε όλους τους πραγματικούς υπαίτιους του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στην πανεργατική απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), οι τραπεζοϋπάλληλοι, (ΟΤΟΕ), οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), οι ναυτεργάτες (ΠΝΟ), οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

«Όλων οι ζωές μετράνε. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι» σημειώνει η ΓΣΣΕ στην ανακοίνωσή της και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση

Παράνομη κρίθηκε, στο μεταξύ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αγωγή που κατέθεσαν εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είχε προκηρύξει σε προγενέστερο χρόνο (2 Μαρτίου) απεργία με αίτημα να μην εφαρμοστεί η διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο.

ΑΔΕΔΥ: Η απεργία θα γίνει κανονικά

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, διευκρινίζει πως η 24ωρη απεργία την Πέμπτη θα γίνει κανονικά.

«Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. «Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά», σημειώνει.

Το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε σε σχετική διόρθωση, διευκρινίζοντας τα εξής: “Εκ παραδρομής ανεγράφη σε δελτίο Τύπου oτι κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ της 16ης Μαρτίου. Το ορθό, το οποίο όμως προκύπτει από το σύνολο της ανακοινώσεως, είναι ότι κηρύχτηκε παράνομη η προκηρυχθείσα απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση. Επανορθώνουμε το σφάλμα, η ουσία παραμένει: Η ΑΔΕΔΥ στην παρούσα συγκυρία προκήρυξε απεργία για την αξιολόγηση που κρίθηκε παράνομη».