Τυνησία: Σαράντα πρόσφυγες που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη παρέμειναν είκοσι μέρες στη θάλασσα πριν αποβιβαστούν στο λιμάνι

Marco Di Lauro via Getty Images

Στα μέσα Ιουλίου ένα πλοιάριο με 40 πρόσφυγες αναχώρησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη. Όμως η Μάλτα, η Ιταλία και η Γαλλία αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί, κι έτσι οι πρόσφυγες έμειναν στη θάλασσα επί 20 ημέρες, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Έπειτα από μια οδύσσεια 20 ημερών στη Μεσόγειο, οι 40 πρόσφυγες έφτασαν χθες, Τετάρτη, στο λιμάνι Ζαρζίς της Τυνησίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στη χώρα Μόνγκι Σλιμ. Τρεις από τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και δύο έγκυες, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες αυτοί που προέρχονται από χώρες της Αφρικής ήθελαν να φτάσουν την Ευρώπη, ανέφερε ο Σλιμ. «Πίστευαν ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που είναι έτοιμες να τους δεχθούν. Όμως χρειάστηκε να τους ξεκαθαρίσουμε ότι οι πύλες της Ευρώπης είναι κλειστές και ότι η μόνη τους επιλογή είναι η Τυνησία», πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες αναχώρησαν στις 13 Ιουλίου από τις ακτές της Λιβύης και τους περισυνέλεξε το τυνησιακό φορτηγό πλοίο Sarost 5. Τις τελευταίες ημέρες το πλοίο βρισκόταν λίγα μίλια από το λιμάνι Ζαρζίς, όμως μέχρι το Σαββατοκύριακο δεν του είχε επιτραπεί να ελλιμενιστεί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα που ένα πλοίο το οποίο μεταφέρει πρόσφυγες έχει μείνει στη θάλασσα, χωρίς κανένα λιμάνι να το δέχεται.

Μάλτα, Ιταλία και Γαλλία αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να δέσει σε λιμάνι τους, ενώ ακόμη και η Τυνησία επεσήμανε ότι η διάσωση έγινε στον θαλάσσιο χώρο της Μάλτας. Ωστόσο η Βαλέτα απάντησε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβαστούν στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, το οποίο ήταν στην Τυνησία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Die Welt

Popular in the Community