Τέσσερις στους 10 νέους φοβούνται να κάνουν παιδιά λόγω της κλιματικής κρίσης

Τα τρία τέταρτα των 10.000 νέων της δημοσκόπησης συμφώνησαν με την φράση «το μέλλον είναι τρομακτικό».
Μερικά από τα 26 γλυπτά πάγου παιδιών που είχαν παρουσιαστεί στην παραλία του Νέου Μπράιτον ως μέρος ενός γιγάντιου έργου τέχνης για να καταδείξουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μερικά από τα 26 γλυπτά πάγου παιδιών που είχαν παρουσιαστεί στην παραλία του Νέου Μπράιτον ως μέρος ενός γιγάντιου έργου τέχνης για να καταδείξουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Christopher Furlong via Getty Images

Τέσσερις στους 10 νέους σε όλο τον κόσμο διστάζουν να αποκτήσουν παιδιά ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις κάνουν πολύ λίγα για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 10 χώρες.

Σχεδόν έξι στους 10 νέους, ηλικίας 16 έως 25 ετών, ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το κλίμα και τους νέους, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Παρόμοιος αριθμός νέων λέει ότι οι κυβερνήσεις δεν προστατεύουν τους ίδιους, τον πλανήτη ή τις μελλοντικές γενιές και αισθάνονται προδομένοι από τη παλαιότερη γενιά και τις κυβερνήσεις.

Τα τρία τέταρτα συμφώνησαν με την φράση «το μέλλον είναι τρομακτικό» και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους γονείς τους. Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν ότι νιώθουν απογοητευμένοι ή ανήσυχοι για το κλίμα.

Η δημοσκόπηση σε περίπου 10.000 νέους κάλυψε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ινδία, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό Avaaz.

Νέοι ακτιβιστές για το κλίμα είπαν ότι τα συναισθήματα άγχους σχετικά με το κλίμα είναι πλέον διαδεδομένα στη σημερινή νεολαία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Unicef μετά από έρευνα κατέληξε στο ότι παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής κρίσης, με 1 δισεκατομμύριο παιδιά να βρίσκονται σε «ακραίο κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης.

Η μελέτη, με τίτλο Young People’s Voices on Climate Anxiety, Government Betrayal and Moral Injury: A Global Phenomenon, κυκλοφόρησε σε προδημοσίευση, από το επιστημονικό περιοδικό Lancet Planetary Health. Η έρευνα διεξήχθη από επτά ακαδημαϊκά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Μπαθ, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Oxford Health NHS Foundation Trust.

Η δημοσκόπηση είναι μια ακόμα πρόσθήκη σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έχουν επίσης διαπιστώσει υψηλά επίπεδα άγχους για την κλιματική κρίση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για απόκτηση παιδιών.

Πηγή μελέτης: Lancet Planetary Health

Δημοφιλή