Τεστ αίματος ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου

Στο 85% των περιπτώσεων υπέδειξε και το αρχικό σημείο του καρκίνου.
FluxFactory via Getty Images

Ένα τεστ αίματος για πάνω από 50 τύπους καρκίνου φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το τεστ αποκάλυψε σωστά δύο από κάθε τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων στην Αγγλία και την Ουαλία. Στο 85% αυτών των περιπτώσεων, υπέδειξε και το αρχικό σημείο του καρκίνου.

Το τεστ Galleri αναζητεί μεταβολές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου, ως γνωστόν, μπορεί να σώσει ζωές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λένε ότι πρόκειται ακόμα για «work in progress», μα θα αύξανε τον αριθμό των καρκίνων που εντοπίζονται.

Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους, με μια σειρά πιθανών αιτίων, και απαιτούν πολλά τεστ και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Πάνω από 350 άτομα στην μελέτη διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσω «παραδοσιακών» μεθόδων. Μεταξύ αυτών, το 75% αυτών που βρέθηκαν θετικοί στις εξετάσεις αίματος βρέθηκαν να έχουν καρκίνο, και 2,5% αυτών που βρέθηκαν αρνητικοί.

Αν και δεν είναι επαρκώς ακριβές για να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τον καρκίνο, το τεστ είναι πραγματικά χρήσιμο για ασθενείς, είπε στο BBC News ο καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, επικεφαλής ερευνητής. «Το τεστ ήταν 85% ακριβές στον εντοπισμό της πηγής του καρκίνου- και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο επειδή πολλές φορές δεν είναι απευθείας προφανές όταν έχεις τον ασθενή απέναντί σου τι τεστ χρειάζεται για να δεις αν τα συμπτώματά τους οφείλονται σε καρκίνο» είπε.

«Με αυτή την πρόβλεψη από το τεστ, μπορούμε να αποφασίσουμε τι θα ζητήσουμε και να διασφαλίσουμε πως δίνουμε τις σωστές εξετάσεις την πρώτη φορά» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στην συνδιάσκεψη της American Society of Clinical Oncology στο Σικάγο. Σημειώνεται πως το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) χρησιμοποιεί το τεστ Galleri – της εταιρείας Grail στην Καλιφόρνια- σε χιλιάδες άτομα χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατός ο εντοπισμός κρυμμένων καρκίνων.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος, και αν είναι καλά το NHS στην Αγγλία σκοπεύει να το επεκτείνει σε επιπλέον ένα εκατομμύριο άτομα το 2024-2025.

Δημοφιλή