Tetra Pak: Ανακύκλωση, βιωσιμότητα και καινοτομία ως σύγχρονη επιχειρηματικότητα

O κ. Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων εμπορικής δραστηριότητας της εταιρίας στην Ελλάδα, περιγράφει στη HuffPost μία συναρπαστική συνάντηση, ανάμεσα στο επιχειρείν και το περιβάλλον με όχημα τις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak.
O κ. Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak
O κ. Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak
Tetra Pak

Με ποιον τρόπο οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak συμβάλλουν στην προστασία των τροφίμων, αλλά και του πλανήτη;

Ο κ. Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak, εξηγεί πώς οι καινοτόμες λύσεις συσκευασίας και η συλλογική δράση σε τοπικό επίπεδο συνεισφέρουν εδώ και 40 χρόνια στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου.

HuffPost: Η Tetra Pak φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Πώς έχει εξελιχθεί από το 1983;

Bασίλης Τσανός: Εδώ και 40 χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και οδηγούμε την εξέλιξη, μέσω καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων με την υπογραφή Tetra Pak®. Στόχος μας πάντοτε είναι να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα παντού και να προστατεύουμε ό,τι είναι καλό: τα τρόφιμα, τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Ξεκινήσαμε σαν Tetra Pak Hellas το 1983 και μία απο τις πρώτες συνεργασίες μας ήταν με την την Coca-Cola 3Ε. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που το πελατολόγιο μας επιπλέον περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρίες της αγοράς τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα όπως FrieslandCampina, Ελληνικά Γαλακτομεία, ΔΕΛΤΑ, ΕΑΣΑ ΡΕΑ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΦΑΓΕ, ΑΣΠΙΣ, Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΙΤΟΜ, Κάμπος Χίου κα. Επίσης, απο τα τέλη της δεκαετίας του ’90, υποστηρίζουμε τους κορυφαίους πελάτες της Κύπρου, όπως η Νέα ΣΕΒΕΓΕΠ, ΚΕΑΝ, Χαραλαμπίδης-Κρίστης, ΚΕΟ κ.α.

“...επενδύουμε σημαντικά στον τομέα της ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών: έχουμε χτίσει ένα δίκτυο τοπικών συνεργασιών με φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM ECO στην Καρδίτσα, ώστε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών”

- Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak

Η ομάδα μας αναπτύσσεται συνεχώς και πλέον απαρτίζεται από περίπου 50 διοικητικά στελέχη στους τομείς των πωλήσεων, της επικοινωνίας, του marketing, της βιωσιμότητας, της επεξεργασίας, της συσκευασίας, καθώς και τεχνικούς που υποστηρίζουν τους πελάτες μας 24/7, project engineers και στελέχη λογιστηρίου.

Πέρα από την επένδυση σε καινοτομίες που δίνουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους πελάτες μας στην ελληνική αγορά, επενδύουμε σημαντικά στον τομέα της ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών: έχουμε χτίσει ένα δίκτυο τοπικών συνεργασιών με φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM ECO στην Καρδίτσα, ώστε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών. Πιστεύουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον γι’ αυτό και στηρίζουμε την εκπαίδευση, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση σε σχολεία, αλλά και ενημερωτικές εκστρατείες για τους πολίτες, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα των χάρτινων συσκευασιών, όπως η διεθνής καμπάνια “Go Nature. Go Carton.”, αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως οι «Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση». Στα 40 αυτά χρόνια, οι συσκευασίες μας έχουν διακριθεί σε ελληνικούς θεσμούς όπως τα Packaging Awards και διεθνείς, όπως οι Financial Times.

“..η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί μια κοινωνία κυκλικής οικονομίας, αλλά απαιτούνται ενέργειες που αυξάνουν τη συλλογή και ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών, καθώς και αντίστοιχες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης”

- Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak

HuffPost: Ποιες οι καινοτομίες σας και ποια τα επόμενα βήματα για το μέλλον;

Bασίλης Τσανός: Η καινοτομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Τα προϊόντα Tetra Pak είναι καινοτόμα: από την συσκευασία Tetra Brik® Aseptic το 1969, που είναι μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του 20ου αιώνα, καθώς έδωσε τη δυνατότητα αύξησης του χρόνου ζωής του γάλακτος – γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στο γάλα, μέχρι την πρώτη πλήρως ανανεώσιμη συσκευασία το 2015 δημιουργούμε προϊόντα που αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλεια των τροφίμων.

Στόχος μας για το μέλλον είναι η δημιουργία μίας ακόμη πιο βιώσιμης χάρτινης συσκευασίας τροφίμων, που θα αποτελείται από ανανεώσιμα ή/και ανακυκλωμένα υλικά, θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ σε νέα και καινοτόμα υλικά συσκευασίας με ορίζοντα δεκαετίας, αποσκοπώντας στη μείωση της χρήσης του πλαστικού και αλουμινίου, ενώ αυξάνουμε τα υλικά που προέρχονται από ίνες. Παράλληλα, αναπτύσσουμε σημαντικές συνεργασίες με κυβερνήσεις, κρατικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρίες, επενδύοντας σε εξοπλισμό και υποδομές για να ενισχύσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης. Μόνο το 2022, επενδύσαμε 30 εκατ. ευρώ παγκοσμίως για τη βελτίωση συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών μας.

“... η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί μια κοινωνία κυκλικής οικονομίας, αλλά απαιτούνται ενέργειες που αυξάνουν τη συλλογή και ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών.”

- Bασίλης Τσανός, Key Account Director South Europe της Tetra Pak

HuffPost: Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες απαιτήσεις που θέτουν η πλαστική ρύπανση και η κλιματική κρίση, τί πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ειδικότερα στη συσκευασία τροφίμων τα επόμενα χρόνια;

Bασίλης Τσανός: Το ποσοστό της συνολικής σπατάλης τροφίμων αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2053, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οπότε η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία είναι αναγκαία. Οι συσκευασίες τροφίμων, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται και να υπάρχει επάρκεια συστημάτων συλλογής – διαχωρισμού – ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη ζήτηση της αγοράς για ανακυκλωμένα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί η κυκλική ροή των υλικών.

Στην Tetra Pak, έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί - που αποτελεί και περίπου το 70% των συσκευασιών, πλαστικό και αλουμίνιο, που με την κατάλληλη επεξεργασία εξασφαλίζουν τη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων. Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μειώνουμε το πλαστικό στις συσκευασίες μας, εξερευνώντας εναλλακτικές λύσεις, π.χ. πλαστικό από ζαχαροκάλαμο. Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα ανακυκλωμένα πολυμερή στις συσκευασίες (Βonsucro), μη αποσπώμενα καπάκια στηρίζοντας τους στόχους της Ε.Ε. και αποζητούμε συνεχώς νέες λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων. Παράλληλα εξασφαλίζουμε την υπευθυνότητα προέλευσης τους, αφού όλες οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak διαθέτουν πιστοποίηση FSC® (Forest Stewardship Council) και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεσμευόμενοι να τις μηδενίσουμε έως το 2030.

Ωστόσο, η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί μια κοινωνία κυκλικής οικονομίας, αλλά απαιτούνται ενέργειες που αυξάνουν τη συλλογή και ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών.

HuffPost: Η ανακύκλωση είναι καθοριστικής σημασίας για την κυκλική οικονομία. Πόσο αποτελεσματικό είναι, όμως, το σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα;

Bασίλης Τσανός: Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, γι’ αυτό και για περισσότερα από 30 χρόνια συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Καλύπτει το 96% του πληθυσμού της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στη συλλογή και ανακύκλωση και κατ’ επέκταση την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι χάρη στη συλλογική προσπάθεια, το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα το 2022 «άγγιξε» το 28% (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, 2022). Εξίσου πολύτιμος συνεργάτης για την ανακύκλωση είναι και το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM ECO στην Καρδίτσα, το οποίο δίνει νέα ζωή στις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, μετατρέποντάς τες σε καινούργια, χρήσιμα προϊόντα. Τα έτη 2021-2022 ανακυκλώθηκαν 2.200 τόνοι μόνο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM ECO.

Ακόμη, σε συνεργασία με Κέντρα Διαλογής, επενδύουμε στον διαχωρισμό των συσκευασιών, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα των χάρτινων συσκευασιών που καταλήγουν στην ανακύκλωση και διερευνούμε συνεχώς νέες ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τον τρόπο ανακύκλωσης τους.

Δημοφιλή