Θα έχουμε τρεις εν ζωή Πάπες; Φουντώνουν οι φήμες πως ο Φραγκίσκος ετοιμάζεται να παραιτηθεί

Το περίεργο ταξίδι στη Άκουιλα και σημασία του, μια σειρά αποφάσεων που ανακοίνωσε, και κινήσεις με βαρύ συμβολικό χαρακτήρα για τους Καθολικούς.
|
Vatican Pool - Corbis via Getty Images

Πληθαίνουν οι εικασίες και οι φήμες, περί πιθανής παραίτησης του Πάπα Φραγκίσκου.

Μια τελευταία ανακοίνωση μάλιστα σχετικά με επικείμενη επίσκεψή του στην Άκουιλα της Ιταλίας τον Αύγουστο, φαίνεται πως ενισχύουν τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν.

Αυτό καθώς αρκετοί εκτιμούν πως η επίσκεψη αυτή έχει έναν μη προφανή σε όλους βαθύ συμβολισμό αφού σε αυτή την πόλη της κεντρικής Ιταλίας, αναπαύεται ο Πάπας Σελεστίνος Ε′ που παραιτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1294 μετά από μόλις πέντε μήνες παραμονής στον παπικό θρόνο όπως αναφέρει το Catholic News Agency.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη πολλοί επισημαίνουν πως και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣ’, που έγινε ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ και σχεδόν 600 χρόνια το 2013, είχε επισκεφτεί τον τάφο του Σελεστίνου Ε΄ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009 και άφησε εκεί το πάλλιο του - το λευκό άμφιο που δίνεται στους μητροπολίτες αρχιεπισκόπους. Εκ των υστέρων, είχε υποστηριχθεί πως ήταν μια συμβολική ”δήλωση” της πρόθεσής του να παραιτηθεί.

via Associated Press

Οι εικασίες ωστόσο περί επικείμενης παραίτησης του σημερινού 85χρονου Ποντίφικα άρχισαν πολύ νωρίτερα, αρχές Μαϊου όταν εμφανίστηκε δημόσια χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι για πρώτη φορά, αφού υποβλήθηκε σε μια μικρή επέμβαση στο γόνατο. Είχε δε προηγηθεί και μια άλλη επέμβαση στο έντερο.

Οι εκτιμήσεις πως θα ακολουθήσει τα βήματα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣ′, ενισχύθηκαν επίσης όταν πήρε την ασυνήθιστη απόφαση για χειροτόνηση νέων καρδιναλίων στις 27 Αυγούστου. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών θα είναι επιλέξιμοι ως διάδοχοι του Ποντίφικα στο επόμενο κονκλάβιο που θα κληθεί να συνέλθει με θέμα την εκλογή Πάπα σε περίπτωση που το αξίωμα χηρέψει.

«Είναι πολύ περίεργο να έχουμε κονσιστόριο τον Αύγουστο, δεν υπάρχει εμφανής λόγος για να το συγκαλέσει τρεις μήνες νωρίτερα και μετά να πάει στην Άκουιλα», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Μίκενς, συντάκτης της αγγλόφωνης έκδοσης La Croix, μιας καθολικής καθημερινής εφημερίδας με έδρα τη Ρώμη.

via Associated Press

Μια εβδομάδα μετά το κονσιστόριο του Αυγούστου ο Πάπας αναμένεται να συναντήσει τους καρδινάλιους για να τους ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην κεντρική διοίκηση του Βατικανού, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων θητείας στους επικεφαλής των γραφείων του και την άδεια στις γυναίκες να κατέχουν τέτοιες θέσεις.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια άλλη ανακοίνωση: μπορεί να μην είναι ότι πρόκειται να παραιτηθεί, αν και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα» λέει ο Μίκενς σύμφωνα με τον Guardian.

Επίσης, πολλοί θυμούνται τον τελευταίο καιρό πως ο Πάπας Φραγικίσκος, στην αρχή της ανάληψης του αξιώματός του είχε πει ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να θεωρείται κάτι φυσιολογικό, μία κανονικότητα, η παραίτηση ενός Πάπα ενώ το 2015 είπε ότι είχε την αίσθηση ότι η ”θητεία” του θα ήταν σύντομή, περιγράφοντας την απόφαση του Βενέδικτου ΙΣ′ να παραιτηθεί ως «θαρραλέα».

Ο Βενέδικτος, ο οποίος επέλεξε να φέρει πλέον τον τίτλο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ′ αντί να επιστρέψει στο Τζόζεφ Ράτσινγκερ, ήταν 85 ετών όταν παραιτήθηκε.

via Associated Press

«Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί εδώ και βλέπω τις εικασίες που διατυπώνονται με λίγο κυνισμό», είπε ο Κρίστοφερ Γουάιτ, ο ανταποκριτής του Βατικανού για το National Catholic Reporter.

«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό ο Φραγκίσκος να θέλει δύο συνταξιούχους πάπες στο παρασκήνιο. Το να έχεις έναν πάπα σε έναν απροσδιόριστο ρόλο ήταν πηγή περιστασιακών πονοκεφάλων για τον Φραγκίσκο».

Ο Γουάιτ πρόσθεσε ότι ένα από τα πράγματα που ήθελε να κάνει ο Φραγκίσκος, εάν ο Βενέδικτος πεθάνει πριν από αυτόν, ήταν οι μεταρρυθμίσεις του ινστιτούτου σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίζει ένας συνταξιούχος πάπας.

Ο ποντίφικας θα ήθελε επίσης πιθανότατα να ολοκληρώσει τη σύνοδο για τη συνοδικότητα, μια διετή διαδικασία που τελειώνει με μια μεγάλη σύνοδο κορυφής στο Βατικανό τον Οκτώβριο του 2023.

«Το σημαντικότερο πράγμα που μάθαμε για αυτόν τον Πάπα τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι συνεχίζει να μας εκπλήσσει και φαίνεται να τον χαροποιεί πολύ αυτό το στοιχείο έκπληξης», είπε ο Γουάιτ.