«Θα πεθάνουν παιδιά από την πείνα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ για το Αφγανιστάν

Περίπου 22,8 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «οδεύουν προς την λιμοκτονία».
JORGE SILVA via REUTERS

Εκατομμύρια Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αποτραπεί η κατάρρευση του Αφγανιστάν, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας να απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπίσλεϊ δήλωσε στο Reuters ότι 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι -από τα 39 εκατομμύρια του πληθυσμού του Αφγανιστάν- αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «οδεύουν προς την λιμοκτονία», αυξανόμενος κατά πολύ σε σύγκριση με τα 14 εκατομμύρια που ήταν μόλις πριν από δύο μήνες.

«Τα παιδιά θα πεθάνουν. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα», δήλωσε στο Ντουμπάι.

«Δεν καταλαβαίνω πώς δεν πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι, και ιδίως παιδιά, με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας».

Το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε κρίση τον Αύγουστο, αφού οι μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Δύση, με αποτέλεσμα η βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από δωρητές να σταματήσει να φτάνει.

Η επισιτιστική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, ήταν τρομερή στο Αφγανιστάν ακόμη και πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς τα έθνη παλεύουν με το πώς να αντιμετωπίσουν τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.

«Αυτό που προβλέπαμε έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Η Καμπούλ έπεσε γρηγορότερα από ό,τι περίμενε κανείς και η οικονομία βυθίζεται ταχύτερα», δήλωσε ο Μπίσλεϊ.

ZOHRA BENSEMRA via REUTERS

Είπε ότι οι πόροι που προορίζονται για αναπτυξιακή βοήθεια θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που ορισμένα έθνη έχουν ήδη κάνει, ή να διοχετευθούν μέσω του οργανισμού παγωμένα κεφάλαια.

«Πρέπει να ξεπαγώσουν αυτά τα κεφάλαια ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ χρειάζεται έως και 220 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να θρέψει εν μέρει τα σχεδόν 23 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Πολλοί Αφγανοί πωλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα, καθώς οι Ταλιμπάν αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι αστικές κοινότητες αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα παρόμοια με τις αγροτικές περιοχές.

Το WFP αξιοποίησε τους δικούς του πόρους για να βοηθήσει στην κάλυψη της επισιτιστικής βοήθειας μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού ορισμένοι δωρητές απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε, προσθέτοντας ότι με τις κυβερνητικές πιστώσεις να έχουν ήδη εξαντληθεί, τα κεφάλαια ενδέχεται να πρέπει να ανακατευθυνθούν από τις προσπάθειες βοήθειας σε άλλες χώρες.

Μια νέα Συρία

Οι ομάδες αρωγής παροτρύνουν τις χώρες, που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τους Ταλιμπάν, να συνεργαστούν με τους νέους κυβερνήτες για να αποτρέψουν μια κατάρρευση που, όπως λένε, θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με την έξοδο από τη Συρία το 2015 που συγκλόνισε την Ευρώπη.

«Δεν νομίζω ότι οι ηγέτες στον κόσμο συνειδητοποιούν τι έρχεται», είπε, απαριθμώντας διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

Δημοφιλή