The Τimes: Ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας στα χέρια των ΗΠΑ

Λάφυρο από τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Maxim Shemetov / Reuters

Ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir, λάφυρο από τη Λιβύη, μεταφέρθηκε σε αμερικανική βάση στη Γερμανία στο πλαίσιο συγκαλυμμένης επιχείρησης, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα των The Times, που προκάλεσε αίσθηση εν μέσω του γενικότερου κακού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση έλαβε χώρα εν μέσω ανησυχίας πως το εν λόγω σύστημα (Pantsir S-1), που μπορεί να καταρρίψει εύκολα πολιτικά αεροσκάφη, θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ανταρτών ή εμπόρων όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα, που μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Η επιχείρηση περιελάμβανε την αποστολή ομάδας με αεροσκάφος C-17 Globemaster στο αεροδρόμιο Ζουβάρα, δυτικά της Τρίπολης, τον περασμένο Ιούνιο για να φορτωθεί το σύστημα, και στη συνέχεια μεταφορά του στη βάση Ράμσταϊν στη νοτιοδυτική Γερμανία. Όπως γράφουν οι The Times, το σύστημα είχαν αγοράσει από τη Ρωσία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το είχαν στείλει στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Όταν αιχμαλωτίστηκε το σύστημα οι δυνάμεις του LNA πολεμούσαν για την κατάληψη της Τρίπολης ενάντια στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση (GNA), την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Ο Χαφτάρ υποστηριζόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία και μισθοφόροι του ρωσικού Wagner Group θεωρείται πως χειρίζονταν κάποια από τα συστήματα αεράμυνας. Το Pantsir αιχμαλωτίστηκε μετά την κατάληψη αεροπορικής βάσης σε μια αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τους The Times, η αποστολή ρίχνει φως στις συγκαλυμμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής παρουσίας στη Λιβύη, όπου βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής. Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται ότι σύστημα Pantsir με χειριστές του Wagner κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος Reaper που πετούσε πάνω από τη Λιβύη σε αναγνωριστική αποστολή.

Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα γνωρίζει πως το Pantsir έπεσε στα χέρια των ΗΠΑ μα υποστήριξε ότι η αξία του από άποψης πληροφοριών θα είναι περιορισμένη, καθώς οι ΗΠΑ θα είχαν την ευκαιρία ούτως ή άλλως να το εξετάσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποτελούν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και έχουν αγοράσει πάνω από 50 Pantsir. Σημειώνεται πως η έκδοση εξαγωγών, όπως αυτή από τη Λιβύη, θεωρείται πως δεν διαθέτει τη βάση δεδομένων για την ταυτοποίηση εχθρικών και φίλιων αεροσκαφών με τους κωδικούς όλων των αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και άλλες δυνατότητες που έχουν τα ρωσικά Pantsir. Παρόλα αυτά σίγουρα αποτελεί απόκτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους μπορεί στο μέλλον να κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοια συστήματα αλλού- ενδεικτικά, Pantsir διαθέτει η Συρία, τα οποία προμηθεύτηκε μέσω Ιράν.

Μετά την κατάληψή του στην αεροπορική βάση Ουατίγια τον Μάιο, μαχητές το μετέφεραν στη Ζαβίγια, δυτικά της Τρίπολης, όπου έπεσε στα χέρια ενός διαβόητου οπλαρχηγού, ονόματι Μοχάμεντ Μπαχρούν, που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με λαθρέμπορους και ακραίους ισλαμιστές. Ωστόσο, γράφουν οι Times, δυνάμεις της κυβέρνησης τον ανάγκασαν να το παραδώσει και μεταφέρθηκε σε βάση με τουρκικές δυνάμεις και αργότερα σε αεροδρόμιο για μεταφορά.

Όπως σημειώνει το Forbes, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αποκτούν ένα προηγμένο ρωσικό οπλικό σύστημα για να το μελετήσουν: Ενδεικτικά, το 1994 η DIA του Πενταγώνου είχε αγοράσει τμήματα S-300 από τη Λευκορωσία, και τον Μάιο του 2019 αναρτήθηκε φωτογραφία στο Twitter από δορυφόρο όπου φέρεται να απεικονιζόταν το συγκεκριμένο σύστημα στις ΗΠΑ. Επίσης, το 1997 η Ουάσινγκτον αγόρασε MiG-29 από τη Μολδαβία λόγω ανησυχιών πως μπορεί να κατέληγαν στο Ιράν.

ASSOCIATED PRESS
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Sergei Bobylev via Getty Images
Gavriil Grigorov via Getty Images
Russian Defence Ministry via Getty Images
Sergei Bobylev via Getty Images

Δημοφιλή