Θεσσαλονίκη: Έτοιμο να πετάξει το μεγαλύτερο ακροβατικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος

Η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και έτσι ετοίμασε ακόμη και έναν εικονικό πιλότο που μοιάζει μάλιστα με τον χειριστή του
.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από μήνες ετοιμασίας, σε ένα εργαστήριο κοντά στην πόλη της Καβάλας, ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η συναρμολόγηση και κατασκευή του μεγαλύτερου ακροβατικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στην Ελλάδα. Πρόκειται για το καμάρι της RC Kavala Acro Team, της οικογενειακής ομάδας ακροβατικού αερομοντελισμού με έδρα την Καβάλα τα 4 μέλη της οποίας, ένας πατέρας, δύο γιοί και ένας θείος που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την αεροπορική ιδέα, ετοιμάζεται πλέον για εντυπωσιακές εναέριες μανούβρες μπροστά σε κοινό.

«Η ομάδα μας επικεντρώνεται στα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα που ανήκουν στην κατηγορία που ονομάζεται giant scale. Επικεντρωνόμαστε σε αντίγραφα τα οποία είναι μοντέλα αληθινών αεροσκαφών σε μεγάλη και πολύ μεγάλη κλίμακα, έχουν άρα μεγάλο μέγεθος και είναι πολύ εντυπωσιακά όταν κάνουν περίτεχνους ελιγμούς στον αέρα», εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM» ο αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνος λογιστικής υποστήριξης Κωσταντίνος Κατσούλης.

Το νέο τεράστιο σε μέγεθος τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας να σχεδιαστεί για την ομάδα ένα ανανεωμένο πιο εντυπωσιακό ακόμη πρόγραμμα εναέριας επίδειξης.

.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Από όσο γνωρίζουμε είμαστε η μοναδική του ...είδους, οικογενειακή δηλαδή ομάδα στην Ελλάδα και έτσι αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε και ένα μοναδικό ακροβατικό αερομοντέλο», σχολίασε ο κ.Κατσούλης που περιέγραψε και τα βασικά χαρακτηριστικά το αεροχήματος. «Η τελευταία είσοδος στον στόλο των μοντέλων μας είναι ένα αντίγραφο γνωστού ρωσικού ακροβατικού αεροσκάφους, του Yakovlev Yak-54 σε κλίμακα 40% του αληθνού.

Μιλάμε άρα για ένα αερομοντέλο που έχει άνοιγμα φτερών 3 μέτρα, μήκος ατράκτου κοντά στα τρία μέτρα, έναν ισχυρό δίχρονο κινητήρα βενζίνης 210κ.εκ και ζυγίζει κενό -χωρίς καύσιμα- περί τα 20 κιλά, ένα πολύ εντυπωσιακό... πτηνό με ακροβατικές διαθέσεις!», εξήγησε ο υπεύθυνος λογιστικής υποστήριξης της RC Kavala Acro Team.

«Από όσο γνωρίζουμε είναι το μεγαλύτερο τους είδους και της συγκεκριμένης κατηγορίας που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα», τόνισε ο ειδικός στον αερομοντελισμό από την Καβάλα.

.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια... τρέλα που κρατά χρόνια

Η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και έτσι ετοίμασε ακόμη και έναν εικονικό πιλότο που μοιάζει μάλιστα με τον χειριστή του. «Στην ουσία είναι ένα... μικρό αεροπλάνο και μάλιστα για το λόγο αυτό εμείς ως ομάδα επιλέγουμε να τοποθετήσουμε σε όλα μας τα μοντέλα, έτσι και σε αυτό, στο κόκπιτ φιγούρες πιλότων με όλο τους τον εξοπλισμό.

Ο πιλότος υπό κλίμακα στο Yakovlev Yak-54 αυτό έχει να φανταστείτε ακόμη και ακουστικά, γυαλιά ηλίου, στολή, τα πάντα, κάτι που απολαμβάνει και το κοινό!» περιγράφει ο κ.Κατσούλης.

Η νέα σελίδα της ομάδας του αερομοντελισμού γράφεται μετά από πολύ κόπο και δουλειά αφού τα δύο αδέρφια είχαν για πολλά χρόνια αναρωτηθεί εάν θα ήταν εφικτή η δημιουργία της.

«Ξεκινήσαμε τον αερομοντελισμό ταυτόχρονα πριν από 30 χρόνια με τον αδερφό μου, στην πορεία εμφανίστηκαν οι δύο νεαροί που κόλλησαν το «μικρόβιο της... τρέλας με την αεροπορική ιδέα». Έχουμε λάβει μέρος πολλές φορές στο Kavala Airshow που λάμβανε χώρα στην συγκεκριμένη πόλη και συμμετέχουμε τα τελευταία χρόνια στην μεγάλη αεροπορική εκδήλωση Athens Flying Week η οποία γίνεται κάθε Σεπτέμβριο στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Θέλουμε να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για την αεροπορία με κοινό...», σχολίασε ο κ.Κατσούλης.

.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απίστευτοι ελιγμοί στον αέρα

Κάθε πτήση σε μια εκδήλωση ή σόου βασίζεται στο... φλερτ του αερομοντέλου-γίγας με το αδύνατο. «Το μοντέλο αυτό δεν κάνει μια απλή πτήση, κάνει μια εντυπωσιακή πτήση με ακροβατική κίνηση, ελιγμούς που το κανονικό αεροσκάφος δεν μπορεί φυσικά να κάνει. Ο πρώτος λόγος που πετυχαίνει αυτούς τους ελιγμούς είναι η δύναμη αφού οι κινητήρες του αερομοντέλου είναι πολύ ισχυροί και η σχέση ώσης/βάρους είναι πάνω από 1 (ένα), κάτι που σημαίνει πως βλέπεις το RC μοντέλο αυτό να κάνει ακόμη και αιώρηση στο ίδιο σημείο! Ο δεύτερος λόγος για την επιτυχία αυτή των ακροβατικών είναι η απουσία του...ανθρώπινου σώματος που έχει όρια στις αντοχές του όταν πετά το ‘κανονικό’ αεροσκάφος. Στη δική μας περίπτωση ο πιλότος είναι βλέπετε στο έδαφος και όχι μέσα στο αεροπλάνο οπότε ακόμη και οι πιο βίαιοι ελιγμοί είναι εφικτοί. Αυτά που θα βλέπει λοιπόν ένας θεατής με το νέο giant αερομοντέλο μας, πιστεύουμε πως θα τον εντυπωσιάσουν απίστευτα,» σημείωσε με έμφαση ο αρχηγός της RC Kavala Acro Team.

Δημοφιλή