Θλίψη και σοκ για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Άμπε

Ηγέτες, Υπουργοί Εξωτερικών και πρέσβεις στην Ιαπωνία σε ανακοινώσεις και αναρτήσεις εκφράζουν την λύπη και τον αποτροπιασμό τους.
POOL New via Reuters

Σοκαρισμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία μετά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Άμπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται στην Ινδονησία για την σύνοδο των ΥΠΕΞ της G20 εξέφρασε την βαθιά θλίψη και ανησυχία του . ”Οι σκέψεις και οι προσευχές είναι μαζί του και την οικογένειά του, με τον λαό της Ιαπωνίας. Αυτή είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή στιγμή και περιμένουμε νέα από την Ιαπωνία”. Ανάλογη και η δήλωση εκπροσώπου του Λευκού ενώ ο αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνιουελ είπε: ”Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός”.

«Απολύτως αποτροπιασμένος και λυπημένος άκουσα για την απεχθή επίθεση στον Σίνζο Άμπε. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του».

″Αποτροπιασμένος και λυπημένος” δηλώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του».

Η Κίνα δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την επίθεση. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και ελπίζουμε ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο και ότι θα αναρρώσει το συντομότερο», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανιζ σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει: ”οι σκέψεις είναι με την οικογένεια του και με τον λαό της Ιαπωνίας”.

O Πρόεδρος της Ταϊβάν σε ανάρτηση στο Facebook αναφέρει: ”Πιστεύω ότι όλοι είναι τόσο σοκαρισμένοι και λυπημένοι όσο εγώ. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου. Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να καταδικάσω αυστηρά τη βία και τέτοιου είοδυς παράνομες πράξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε δεν είναι μόνο καλός μου φίλος, αλλά και πιστός φίλος της Ταϊβάν. Έχει υποστηρίξει την Ταϊβάν για πολλά χρόνια και δεν φείδεται προσπαθειών για να προωθήσει την πρόοδο των σχέσεων Ταϊβάν-Ιαπωνίας.”

Ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, πρέσβης της Ρωσίας στην Ιαπωνία δήλωσε: ”Προσευχόμαστε για την υγεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε. Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη απόπειρα κατά της ζωής του”.

Ο δε πρέσβης του Ισραήλ Γκιλάντ Κοέν, σχολίασε: «Όντας ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της Ιαπωνίας, ο Άμπε Σαν ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων των σύγχρονων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιαπωνίας. Προσευχόμαστε όλοι για την υγεία του».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, εκφράζει την βαθιά του λύπη εκ μέρους των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G20 που σήμερα συνεδριάζουν στην Ινδονησία.

Από πλευράς ΕΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν επίσης την θλίψη τους για την επίθεση.

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από τη δειλή επίθεση στον Σίνζο ‘Αμπε κατά την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων. Ένας αληθινός φίλος, σκληρός υπερασπιστής της πολυμερούς τάξης και των δημοκρατικών αξιών», αναφέρει ο κ. Μισέλ. Η δε φον ντερ Λάιεν αναφέρει: «Αγαπητέ Σίνζο ’Αμπε μείνε δυνατός! Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά σου και τον λαό της Ιαπωνίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση εναντίον του Σίνζο Άμπε την ώρα που απευθυνόταν σε ψηφοφόρους. Οι σκέψεις μου στρέφονται σ′ αυτόν και στην οικογένειά του. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό του λαού του στενού εταίρου μας, της Ιαπωνίας, και του πρωθυπουργού της Φουμίο Κισίντα».

Δημοφιλή