Κισίντα: «Ασυγχώρητη, ειδεχθής πράξη» τα πυρά εναντίον του Αμπε, κανονικά οι εκλογές

Για μια «απολύτως ασυγχώρητη πράξη» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
KYODO Kyodo via Reuters

Ως «βάρβαρη και κακόβουλη» πράξη «απολύτως ασυγχώρητη και επαίσχυντη, που δεν είναι ανεκτή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην ηγέτη της χώρας, Σίνζο Αμπε.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα πιο σκληρά λόγια για να καταδικάσω αυτήν την πράξη», είπε ο νυν Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα «προσπαθεί να κατανοήσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, διεμήνυσε ότι οι αρχές θα «λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να χειριστούν την κατάσταση».

Ο Κισίντα απευθύνθηκε στο έθνος ζωντανά από το Τόκιο, καθώς η Ιαπωνία συγκλονίζεται από μια σπάνια πράξη πολιτικής βίας.

Ο ίδιος είπε ότι τα κίνητρα του υπόπτου δράστη της επίθεσης, που συνελήφθη επί τόπου και κρατείται, δεν είναι ξεκάθαρα για την ώρα, αλλά περιέγραψε τις επερχόμενες εκλογές ως «το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας» λέγοντας ότι η σύνδεση του συμβάντος με την μάχη της κάλπης «δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο Κισίντα είπε ότι οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν κανονικά αλλά πρόσθεσε ότι ζητά από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επιστρέψουν στο Τόκιο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των γραφείων Τύπου των κομμάτων και ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής.

KYODO Kyodo via Reuters

(με πληροφορίες από BBC, CNN)

Δημοφιλή