Τι είναι το ενσυνείδητο σεξ: Έξι απλές συμβουλές

Και το κινητό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το οπτικό μας πεδίο.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Αν ασχολούμαστε με την σωστή αναπνοή, τον διαλογισμό ή τη γιόγκα, το πιθανότερο είναι ότι έχουμε τουλάχιστον ακούσει για την «συνειδητότητα» (ίσως να την ασκούμε τακτικά, ήδη.) Όμως, ίσως να μην έχουμε ακούσει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και κάτω από τα σεντόνια με τον/την σύντροφό μας για καλύτερο σεξ.

Ας σκεφτούμε το ενσυνείδητο σεξ σαν να «πατάμε έναν διακόπτη και να ενεργοποιούμε και τις πέντε αισθήσεις μας», λέει η Μισέλ Μούθις, θεραπεύτρια και προπονήτρια σχέσεων με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Τι είναι το ενσυνείδητο σεξ;

Το ενσυνείδητο σεξ είναι να είμαστε πλήρως παρόντες, σωματικά και συναισθηματικά, κατά τη διάρκεια του σεξ. Αντίθετα, το σεξ χωρίς επίγνωση δεν είναι τόσο μια εξερεύνηση όσο μια μηχανική πράξη.

Μαζί με τον σύντροφό μας μπορεί να έχουμε την τάση να κάνουμε τις συνήθεις κινήσεις του σεξ μόλις μάθουμε τι αρέσει ο ένας στον άλλον», λέει η Μούθις. «Αλλά οι ίδιες κινήσεις μπορεί να γίνουν διαφορετικές όταν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας».

Επιπλέον, το να κατεβούμε κάτω με περισσότερη προσοχή θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν ακόμα πιο στενό δεσμό με τον σημαντικό μας Άλλο. «Το σεξ γίνεται πιο οικείο», λέει η Μούθις. «Και το να είμαστε πιο ανοιχτοί και να αναγνωρίζουμε τις αισθήσεις μας κατά τη διάρκεια του σεξ ενισχύει όλες αυτές τις ήδη εντυπωσιακές αισθήσεις».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ενσυνείδητο σεξ;

Μιλάμε με τον παρτενέρ μας

Χρειάζονται δύο, όπως λένε. «Ας μοιραστούμε τις επιθυμίες μας για το σεξ πιο συνειδητά με τον σύντροφό μας», λέει η Μπριόνι Λέο, ψυχολόγος και επικεφαλής σύμβουλος σχέσεων στο Relish, μια εφαρμογή καθοδήγησης σχέσεων και αυτοφροντίδας. «Ας συζητήσουμε τι θα θέλαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεξ και σε ποιες αισθήσεις θα θέλαμε να επικεντρωθούμε, καθώς και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα».

Μερικές ιδέες είναι παγάκια ή φτερά για να αυξήσουμε τη διέγερση ή κάτι λιγότερο απτό, όπως μια ειδική λίστα μουσικής ή ένας ατμοσφαιρικός φωτισμός. Μην ξεχνάμε, αυτό που ευχαριστεί ένα ζευγάρι μπορεί να θεωρείται μέτριο για ένα άλλο, επομένως ας είμαστε ανοιχτοί στον πειραματισμό για να δούμε τι μας αρέσει.

Ας βρούμε χρόνο

Δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες για ενσυνείδητο σεξ, μιας και χρειάζεται χρόνος. «Θα διαρκέσει περισσότερο από το κανονικό σεξ, οπότε ας φροντίσουμε να έχουμε τον χρόνο και τον διανοητικό χώρο για να το απολαύσουμε πραγματικά», λέει η Λίο. Ας προσλάβουμε μια μπέιμπι σίτερ. Ας έχουμε κανονίσει το πρόγραμμά μας και ας κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην βιαστούμε.

Εισπνοή, εκπνοή

Πριν ξαπλώσουμε, ας αφιερώσουμε πέντε λεπτά για να κάνουμε μερικές ασκήσεις αναπνοής μαζί ως ζευγάρι ή έναν γρήγορο διαλογισμό. Το να αφιερώσουμε αυτές τις στιγμές για να συγχρονιστούμε και να κάνουμε μερικές βαθιές αναπνοές θα μας προετοιμάσει και τους δύο για τρυφερότητα και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να μας κάνει να αισθανθούμε πιο χαλαροί.

Ας εστιάσουμε σε μια αίσθηση τη φορά

Εάν είμαστε νέοι στην έννοια του ενσυνείδητου σεξ και/ή στην ενσυνειδητότητα γενικά, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε σε πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα. Γι′ αυτό η Μούθις συνιστά να ξεκινήσουμε με όποια αίσθηση μας φαίνεται πιο εύκολο να εστιάσουμε - για παράδειγμα, στην αφή - και στη συνέχεια, όταν νιώσουμε ότι έχουμε εξερευνήσει αρκετά αυτήν την αίσθηση, να προχωρήσουμε στην επόμενη.

Ας ασχοληθούμε με τον εαυτό μας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας εμπειρία με τον σύντροφό μας είναι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην δική μας απόλαυση μόνοι μας. «Ας πάρουμε μέρος στην αυτοεξερεύνηση και την ευχαρίστηση του εαυτού μας για να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας», λέει η Λαουάντα Χιλ, ψυχολόγος με PhD, με ειδίκευση στα γυναικεία θέματα και τη θετικότητα του σεξ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Όσο περισσότερο καταλάβουμε τι μας αρέσει, τόσο πιο δυνατοί θα νιώθουμε». Επομένως, είτε παίζουμε με έναν νέο δονητή είτε δοκιμάζουμε κάποιες νέες τεχνικές, ας ακολουθήσουμε το ρητό «εξερεύνηση, εξερεύνηση, εξερεύνηση».

Ας παίξουμε το παιχνίδι του αφηγητή

Ας επιστρατεύσουμε την πιο αισθησιακή χροιά της φωνής μας και ας πούμε στον σύντροφό μας τι του κάνουμε σε πραγματικό χρόνο καθώς πραγματοποιούμε κάθε δελεαστική κίνηση. «Ας προσπαθήσουμε να αγγίζουμε τον σύντροφό μας με αγάπη και να του λέμε τι κάνουμε, ενώ το κάνουμε», λέει η Γκαμπριέλ Ουσατίνσκι, ειδικός σε σχέσεις και σεξ, με ιδιωτικό ιατρείο στο Κολοράντο.

Ας διασκεδάσουμε με αυτό και ας μην πιέζουμε πολύ τον εαυτό μας. Επίσης ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι.

Ας δοκιμάσουμε μια ψηφιακή αποτοξίνωση

Ο Τζες Ο Ράιλι, σεξολόγος με PhD, της ASTROGLIDE λέει ότι το ενσυνείδητο σεξ του 21ου αιώνα σημαίνει να κρατάμε το κινητό όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κρεβατοκάμαρά μας, μακριά από το οπτικό μας πεδίο. «Τίποτα δεν μπορεί να μας απομακρύνει από τη στιγμή κατά τη διάρκεια του σεξ όπως μια ειδοποίηση στο Facebook ή ένα email από τον προϊστάμενο μας», λέει.

Ακόμα καλύτερα, ας το κρατήσουμε έξω από την κρεβατοκάμαρα για όλη τη νύχτα. «Ο στόχος είναι να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε ο ένας με τον άλλον, όχι με τους διαδικτυακούς μας φίλους», λέει. «Εάν ήδη βρίσκουμε δικαιολογίες (αλλά το τηλέφωνό μου είναι το ξυπνητήρι μου!), μπορεί να χρειαζόμαστε αυτήν την αποτοξίνωση περισσότερο από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.

Πηγή: Women’sHealth