Ποιο είναι το «Οπλο Γροθιά» που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ στην επιχείρηση στο Κουκάκι

Τι λέει η Αστυνομία για το Manurhin MR35 Punch από το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε μια γυναίκα.

Από μικρή ελαστική μπάλα, μεγέθους όσο περίπου μια μπάλα πινγκ πονγκ, τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η συλληφθείσα γυναίκα για την οποία υπήρχαν καταγγελίες ότι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Η Αστυνομία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης χρησιμοποιήθηκαν συσκευές τύπου «Manuhrin», οι οποίες εκτοξεύουν αυτές τις μικρές ελαστικές μπάλες.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το Manurhin MR35 Punch, γνωστό και ως «όπλο γροθιά», γαλλικής κατασκευής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται κατά διαδηλωτών.

2013: Φωτογραφία άνδρα των ΕΚΑΜ, ενώ βρίσκεται έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των καταληψιών που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση στη Βίλα Αμαλία, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρα
2013: Φωτογραφία άνδρα των ΕΚΑΜ, ενώ βρίσκεται έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των καταληψιών που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση στη Βίλα Αμαλία, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρα
EUROKINISSI

Το όπλο, το οποίο σύμφωνα με τον κατασκευαστή δεν μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, πυροδοτεί μπάλες από καουτσούκ των 35mm. Το MR35 χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Γαλλία, τον Καναδά και εσχάτως από την Ελλάδα. Στην Γαλλία, ωστόσο, έχει αποσυρθεί από τη χρήση και έχει αντικατασταθεί από έναν άλλο τύπο όπλο που ονομάζεται Flash-Ball.

Οπως προκύπτει από παλαιότερα δημοσιεύματα στον Τύπο, το 2013 η ΕΛ.ΑΣ είχε προμηθευτεί περίπου 130 όπλα MR35. Το Manuhrin ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του ’90 και καθένα από αυτά κοστίζει περίπου 700 έως 800 ευρώ.

Τα πλαστικά σφαιρίδια τα οποία εκτοξεύει το Manurhin MR35 Punch.
Τα πλαστικά σφαιρίδια τα οποία εκτοξεύει το Manurhin MR35 Punch.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να εκτοξεύσει πέντε σφαιρίδια καουτσούκ σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Γιώργος Μουτάφης: Τι μπορεί να προκαλέσει το όπλο με τις ελαστικές μπάλες

Θέση για το θέμα που έχει ανακύψει με τη χρήση όπλου με πλαστικές μπάλες από την ΕΛ.ΑΣ., σε επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, πήρε ο γνωστός φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης.

Μάλιστα, ο φωτορεπόρτερ αναφέρει ότι έχει και προσωπική εμπειρία για το θέμα, καθώς στο παρελθόν έχει χτυπηθεί από τέτοιο όπλο, κατά τη διάρκεια αποστολής του στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιώργου Μουτάφη στο Facebook:

«Επειδή έχω χτυπηθεί _σε παλιότερη αποστολή μου στο εξωτερικό_κι έχω ανάλογη εμπειρία απο το όπλο με τις ”αθώες” μικρές ελαστικές μπάλες που χρησιμοποίησε η αστυνομία στην επιχείρηση φιάσκο στο Κουκάκι να σας πω ότι αν σε πετύχει από κοντινή απόσταση αυτό το συμπαγές λαστιχένιο σφαιρίδιο των 35 χιλιοστών μπορεί να σου βγάλει το μάτι, να σου σπάσει τα δόντια και αν σε πετύχει στο κεφάλι μπορεί να σου προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη».

Δημοφιλή