Τι σημαίνει η νέα σύγκρουση των Κούρδων με τις δυνάμεις του Ασάντ

Ο Ασάντ προκήρυξε εκλογές, οι Ρώσοι μεσολαβούν, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις επιθέσεις και ο Αμερικάνικος παράγοντας σε αναμονή.
DELIL SOULEIMAN via Getty Images

Στη Συρία οι Κούρδοι συγκρούονται με τις δυνάμεις του Ασάντ στην πόλη Al-Qamishli, στα βορειοανατολικά της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή επενέβησαν εχθές για τον τερματισμό των συγκρούσεων, όμως πολλές πηγές αναφέρουν ότι οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται έως σήμερα.

Οι Κούρδοι υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς όμως έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία και το καθεστώς Ασάντ.

Οι συγκρούσεις αυτές ωφελούν την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών στην βόρεια Συρία.

.
.
.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι αποχώρησαν από τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές στην επαρχία Χαλέπι κοντά στο Afrin - το οποίο κατέλαβαν οι Τούρκοι το 2018 - αφήνοντας τους εκεί Κούρδους μόνους απέναντι στους Τούρκους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ έχει προκηρύξει προεδρικές εκλογές για τις 26 Μαΐου την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, την πανδημία του κορωνοϊού και την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους (Daesh) στην συριακή έρημο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Κούρδοι θα έρθουν, κάποια στιγμή, σε μιας μορφής συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού, διότι το εγχείρημά τους για αυτονομία στο Δυτικό (Συριακό) Κουρδιστάν απέτυχε, εξαιτίας των τουρκικών επιχειρήσεων/εισβολών (2016, 2018 & 2019).

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όταν:

α) οι Κούρδοι δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τουρκικές επιθέσεις και

β) όταν οι Σουνίτες Άραβες φύλαρχοι της ανατολικής Συρίας αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το de-facto αυτόνομο Κουρδιστάν (Rojava) και τις υπό κουρδικό έλεγχο «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στάση των Αμερικανών.