Τι τρέχει με τους σκίουρους και οριζοντιώνονται σαν πτώματα στο έδαφος

Οχι, δεν είναι νεκροί, ούτε έχουν πρόβλημα υγείας, λένε οι ειδικοί.
|
Gary Kemp Photography via Getty Images

Οι καλοκαιρινοί μήνες φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες και φέτος, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η ζέστη είναι ανυπόφορη.

Και αν για εμάς τους ανθρώπους υπάρχουν λύσεις, όπως ο κλιματισμός, το παγωμένο νερό ή μια βουτιά στη θάλασσα, για τους σκίουρους τα πράγματα είναι πιο ζόρικα.

Βρήκαν, λοιπόν, έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο για να αντέξουν τον καύσωνα.

Στις ΗΠΑ η τακτική τους έχει λάβει την ονομασία «splooting». Πρόκειται για ένα μοναδικό, και κάπως αστείο -ή ανησυχητικό, για τους έχοντες άγνοια- θέαμα: Οι σκίουροι ξαπλώνουν φαρδιά-πλατιά στο έδαφος, προσπαθώντας να επωφεληθούν από τις δροσερές επιφάνειες.

Το Τμήμα Πάρκων & Αναψυχής της Νέας Υόρκης κοινοποίησε τη φωτογραφία ενός σκίουρου οριζοντιωμένου στο έδαφος, λέγοντας στους κατοίκους της πόλης να μην ανησυχούν αν δουν τα συμπαθή ζωάκια σε παρόμοια θέση.

«Τις ζεστές μέρες, οι σκίουροι διατηρούνται δροσεροί απλώνοντας το σώμα τους σε δροσερές επιφάνειες για να μειώσουν τη θερμότητα τους», εξήγησε το τμήμα.

Σε παρόμοια διευκρίνιση είχε προβεί στο πρόσφατο παρελθόν και το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένων Δασών στην Αριζόνα.

Πάντως, οι σκίουροι δεν είναι τα μόνα ζώα που επιλέγουν το splooting για να δροσιστούν. Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα εξήγησε στο Twitter ότι τα ζώα «ξαπλώνουν, συνήθως μπρούμυτα με όλα τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά» σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, κοινοποιώντας τη φωτογραφία μιας αρκούδας.

Ιδού μερικές από τις ατελείωτες ξάπλες...

STEPHAN JANSEN via Getty Images
STR via Getty Images
Stefan Huwiler via Getty Images

(Με πληροφορίες από USA Today)