Γερμανία: Τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράζονται στον ποταμό Οντερ

Ενας πλανήτης σε κρίση.
Annegret Hilse via Reuters

Τόνοι νεκρών ψαριών ανασύρθηκαν από τον ποταμό Οντερ που ρέει κατά μήκος τμήματος των συνόρων της Πολωνίας με τη Γερμανία, καθώς αξιωματούχοι ύδρευσης προειδοποίησαν τους ανθρώπους να μην εισέλθουν στον ποταμό και η πολωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διερευνήσει την υπόθεση.

via Associated Press

Πυροσβέστες και εθελοντές αφαίρεσαν περίπου πέντε τόνους νεκρών ψαριών από την πόλη Ολάβα στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος δήλωσαν ότι ειδοποίησαν τους εισαγγελείς για πιθανή μόλυνση του ποταμού, του δεύτερου μεγαλύτερου στη χώρα.

via Associated Press

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι οποιαδήποτε μόλυνση θα ήταν σκανδαλώδης και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντολόγων, η αρχή του προβλήματος εντοπίζεται χρονικά πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο τις ημέρες που ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι έκαναν μπάνιο στο ποτάμι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο.

Annegret Hilse via Reuters

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές προστασίας περιβάλλοντος τα δείγματα νερού από τον Οντερ, που ελήφθησαν στις 28 Ιουλίου, έδειξαν πιθανότητα 80% ότι περιείχαν μεσιτυλένιο -μια επικίνδυνη τοξική ουσία- αν και αυτό δεν υπήρχε στα δείγματα που ελήφθησαν μετά την 1η Αυγούστου.

Annegret Hilse via Reuters

Η χαμηλή στάθμη των ποταμών λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη μπορεί να έχει επιδεινώσει πιθανή μόλυνση. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι ένας ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας μπορεί να έχει εισχωρήσει στο νερό, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων οξυγόνου, κάτι που μπορεί να βλάψει τα ψάρια.

Εν τω μεταξύ, αρκετές γερμανικές συνοικίες που συνορεύουν με την Πολωνία προειδοποίησαν τους ντόπιους να αποφεύγουν το νερό του ποταμού και να μην τρώνε ψάρια από τον Οντερ, εφόσον η αιτία του θανάτου των ψαριών είναι ακόμη ασαφής.

Δημοφιλή