Το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου παραδίδεται η ολοκαίνουργια πλατεία Ομονοίας

Τι ευνοεί και τι θα μπορούσε να εμποδίσει την υλοποίηση του χρονογράμματος.
Πλατεία Ομόνοιας
Eurokinissi Γιάννης Παναγόπουλος
Πλατεία Ομόνοιας

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα παραδοθεί στους πολίτες, άνευ απροόπτου, σύμφωνα με κύκλους του δήμου Αθηναίων, η νέα πλατεία Ομονοίας η οποία - μετά τη διαδικασία συντήρησης, ανάπλασης και ανακατασκευής της - θα παραπέμπει κατευθείαν στο σχεδιασμό της δεκαετίας του ’60. Την προπερασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η νέα πλατεία Ομονοίας θα είναι έτοιμη κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για να παρουσιαστεί και να παραδοθεί στους πολίτες. Το μόνο που μπορεί να «πάει πίσω» την ημερομηνία παράδοσης της πλατείας είναι ενδεχόμενες κακές καιρικές συνθήκες, κι αυτό διότι οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Πλατεία Ομόνοιας
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
Πλατεία Ομόνοιας

Σιγή ιχθύος

Προς το παρόν, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης - Φοίβος Αξιώτης και οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής τηρούν επισήμως σιγή ιχθύος ως προς το ύφος, τις συνεργασίες, τον προϋπολογισμό και γενικότερα τις λεπτομέρειες του project σε μια λογική «τόσα χρόνια ”μιλούσαν” τα λόγια, ας ”μιλήσουν” τώρα τα έργα... ΄Οταν έρθει η ώρα να την παρουσιάσουμε χωρίς πολλούς προλόγους».

Η καθυστέρηση στην παράδοση (σ.σ. είχε προγραμματιστεί να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο) οφείλεται μεν σε τεχνικούς λόγους αλλά κυρίως οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν οι εξωτερικές εργασίες - σύμφωνα με τα λεγόμενα ανθρώπων του δήμου Αθήνας - ενώ μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι Αθηναίοι θα έχουν πλήρη εικόνα για το πως θα είναι η νέα πλατεία. Η αλήθεια είναι πως εργασίες στην πλατεία Ομονοίας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε απλή «διορθωτική» λογική, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο ελήφθη η απόφαση με πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη, (αντί να γίνει απλή επιτάχυνση εργασιών) να γίνει αλλαγή γραμμής πλεύσης και «να επαναφέρουμε το συντριβάνι στο κέντρο της πλατείας ώστε να θυμίζει - τουλάχιστον το εσωτερικό της - παλιά Ομόνοια», όπως λένε στη HuffPost πηγές του δήμου. Οπως αναφέρουν ακόμα, «η ροή κυκλοφορίας δεν πρόκειται να αλλάξει».

Τις τελευταίες μέρες, με τις ευλογίες του καιρού,οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί ώστε ο δήμος να είναι συνεπής στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα.

Πλατεία Ομόνοιας
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
Πλατεία Ομόνοιας

Ο Ζογγολόπουλος κι η περιπέτεια ενός γλυπτού

Το υδάτινο στοιχείο θα δεσπόζει, λοιπόν, στην πλατεία Ομονοίας, καθώς το τεράστιο συντριβάνι θα δεσπόζει στο χώρο της περιβαλλόμενο από πράσινο (σε ήπια μορφή), ενώ υπάρχει πιθανότητα να επαναλειτουργήσει το υδάτινιο γλυπτό του πολύ σημαντικού ΄Ελληνα γλύπτη δημόσιων έργων Γιώργου Ζογγολόπουλου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την πλατεία Ομονοίας. Εργο του πραγματοποιήθηκε και εγκαινιάστηκε το 1960, με τους γνωστούς σε όλους μας υδάτινους πίδακες, ενώ το 2001, τοποθετήθηκε στην πλατεία το υδροκινητικό γλυπτό του με τίτλο «Πεντάκυκλο», το οποίο το ίδιο έτος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας. Η υδροκινητική λειτουργία του γλυπτού επί σειρά ετών, ωστόσο, παρέμενε ημιτελής, καθώς είχε διακοπεί η παροχή νερού.

Επιστρέφοντας στο παρόν, στη σύγχρονη κατασκευή έρχονται να προστεθούν κάποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη διαρκή κινητικότητα της περιοχής, στοχεύουν να δώσουν πνοή στο πολύπαθο σημείο της Αθήνας ιδίως την περίοδο της κρίσης αλλά και «τα χρόνια των μνημονίων».

Πλατεία Ομόνοιας
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
Πλατεία Ομόνοιας

Σύμπραξη με ιδιώτη

Δεν πρόκειται για απλό δημόσιο έργο, αλλά για έργο σε σύμπραξη με ιδιώτες. «Ο δήμος δεν πληρώνει, η κατασκευή είναι χορηγία. Κι αν δεν συνέβαινε αυτό θα μας κόστιζε πολύ περισσότερο σαν έργο», λένε οι άνθρωποι του δήμου.

Πλατεία Ομόνοιας
Eurokinissi Γιάννης Παναγόπουλος
Πλατεία Ομόνοιας