Το δεύτερο κύμα κορονοϊού επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εν μέσω τουριστικής σεζόν

Ανησυχητική αύξηση έχει καταγραφεί και σε αρκετές χώρες που μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως είχαν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
ASSOCIATED PRESS

Νέους περιορισμούς επέβαλαν την Δευτέρα πολλά κράτη στην Ασία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ το «μπλόκο» της Βρετανίας στους ταξιδιώτες από την Ισπανία οι οποίοι θα πρέπει να τίθεται σε υποχρεωτική καραντίνα έχει σχεδόν δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά των μολύνσεων κινούνται μόνο ανοδικά, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν διαγνώστηκε με κορονοϊό. Ο Λευκός Οίκος λίγο αργότερα ενημέρωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αλληλεπιδράσει μαζί του για ημέρες και πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Ανησυχητική αύξηση έχει καταγραφεί και σε αρκετές χώρες που μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως είχαν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η Καταλονία δεν αποκλείεται να επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown αν η νέα αύξηση κρουσμάτων δεν τεθεί υπό έλεγχο εντός δέκα ημερών, ενώ η Γαλλία συνέστησε επιφυλακή μεταξύ των νέων της μετά την απότομη άνοδο μολύνσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

ASSOCIATED PRESS

Η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή 6.100 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να εκφράζει την ανησυχία του για την ολοένα και αυξανόμενη τάση. Εντός του Σαββατοκύριακου, 500 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στο Μάμινγκ της ανατολικής Βαυαρίας μετά τον εντοπισμό 170 εργατών σε καλλιέργειες κηπευτικών θετικών στον κορονοϊό.

Η Αυστραλία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων. Το Βιετνάμ έβαλε λουκέτο στην πόλη Ντα Νάνγκ, αναγκάζοντας χιλιάδες τουρίστες να αποχωρήσουν. Η Παπούα Νέα Γουινέα έκλεισε τα σύνορά της, ενώ η ηπειρωτική Κίνα επιβεβαίωσε πως βλέπει αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, πράγμα που είχε να γίνει από τις αρχές Μαρτίου.

Το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων, έκανε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου στο κοινό ενώ διέταξε το κλείσιμο κάποιων εστιατορίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ίδια ώρα σε νέα του ανακοίνωση έσπευσε να σημειώσει πως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στον Covid-19 μακροπρόθεσμα, συμπληρώνοντας πως οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εξάπλωση υιοθετώντας αποδεδειγμένες στρατηγικές όπως η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις.

ASSOCIATED PRESS

«Είναι σχεδόν αδύνατο μεμονωμένες χώρες να κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους, οι οικονομίες πρέπει να είναι ανοιχτές, οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν, το εμπόριο πρέπει να αρχίσει πάλι», τόνισε ο διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού, Μάικ Ράιαν.

Αξιωματούχοι από ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες στις οποίες ο ιός εξαπλώνεται επισημαίνουν πως τα νέα κρούσματα δεν θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλο κύμα όσο την πρώτη φορά και ότι μπορούν να περιοριστούν με τοπικά μέτρα αντί για την επιβολή ενός lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Η Ισπανία -μετά την σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο- ανακοίνωσε την ξαφνική επιβολή καραντίνας.

«Η Ισπανία είναι μια ασφαλής χώρα τόσο για τους Ισπανούς όσο και για τους ξένους», είπε η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια.

Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από το πρώτο lockdown, τώρα ανησυχούν πως ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η Ryanair, μείωσε τον ετήσιο στόχο επιβατών κατά 1/4 την Δευτέρα και προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 μπορούσε να το μειώσει περαιτέρω.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη άρει όλες τις απαγορεύσεις σε ταξιδιώτες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ την άνοιξη ενθάρρυνε τα κράτη να ανοίξουν γρήγορα για να μην καταστραφεί η οικονομία.

ASSOCIATED PRESS

Η Φλόριντα κατέστη επίσημα η δεύτερη πολιτεία μετά την Καλιφόρνια που ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη σε κρούσματα, την χειρότερα πληγείσα πολιτεία στην αρχή της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Οι αρχές της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την Δευτέρα την επιβολή καραντίνας 14 ημερών για όσους προέρχονται από 27 αμερικανικές πολιτείες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» λόγω της συχνότητας των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στο έδαφός τους.

Πρόκειται για πολιτείες που έχουν ”κατά μέσο όρο στις επτά ημέρες νέα ημερήσια κρούσματα τουλάχιστον 10 ανά 100.000 κατοίκους”, με εξαίρεση τις γειτονικές πολιτείες Βιρτζίνια και Μέριλαντ.

Το μέτρο αφορά κυρίως τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια, το Τέξας και το Ντέλαγουερ, διευκρίνισε η δημαρχία σε ανακοίνωση.

«Στα δέκα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα δεν χρειάστηκε ποτέ να διασωληνώσω μια νοσοκόμα, να ανησυχήσω για την ζωή των συναδέλφων μου», δήλωσε ο Κέβιν Τσο Τίπτον, γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του Μαϊάμι. «Σωματικά και ψυχικά ήταν πολύ έντονο αυτό που νιώσαμε», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ οι παροχές έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ για την ανεργία που θεσπίστηκαν ως απάντηση στην πανδημία λήγουν αυτήν την εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αναμένονταν να παρουσιάσουν την Δευτέρα πρόταση για την επέκτασή τους, καθιστώντας την πρωτοβουλία ένα βασικό σημείο για την αναμέτρησή τους με τους Δημοκρατικούς που επιδιώκουν ένα πιο γενναιόδωρο νομοσχέδιο τόνωσης.

Η Washington Post ανέφερε ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικανικών αρχικά θα μείωνε κάποιους φόρους σε άνεργους πολίτες. Το Reuters ωστόσο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτήν την αναφορά.

ASSOCIATED PRESS

Στην Κίνα, η οποία κατάφερε να περιορίσει την μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο μέσω του κλειδώματος που επιβλήθηκε αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού στην Γουχάν, μια νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε στην Σινγιάνγκ.

Στα βορειοανατολικά, η επαρχία Λιαονίνγκ ανέφερε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα αύξηση των μολύνσεων και η επαρχία Τζιλίν ανέφερε δύο νέες περιπτώσεις.

Οι αυστραλιανές αρχές που επέβαλαν κλείδωμα έξι εβδομάδων σε τμήματα της νοτιοανατολικής πολιτείας της Βικτώρια, δήλωσαν ότι τα αρνητικά ρεκόρ θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πολύ καιρό.

Το Βιετνάμ έθεσε σε καραντίνα 80.000 ανθρώπους, κυρίως τουρίστες από την Ντα Νάνγκ, αφού μόνο το Σαββατοκύριακο τρεις άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Η Παπούα Νέα Γουινέα απαγόρευσε την είσοδο τουριστών από την Δευτέρα, εκτός από εκείνους που φτάνουν αεροπορικώς, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των λοιμώξεων που υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

(Με πληροφορίες από Reuters, Guardian)

Δημοφιλή