Ας ελπίσουμε πως το επερχόμενο έτος 2021 με το μαζικό εμβόλιο θα ανασκευάσει τη στρεβλότητα των καταστάσεων και θα μας επαναφέρει στο δρόμο της ανθρωπιάς!
skaman306 via Getty Images

Ήταν μια δύσκολη και παράξενη χρονιά αυτή του 2020... ήταν η πραγματοποίηση του στίχου από τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ : «Και μπήκαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι...». Μια βαριά κατάρα έπεσε στο ανθρώπινο γένος, μια πανδημία του ιού COVID-19 που εξέτρεψε τον δυτικό κόσμο από την κανονικότητα, προκαλώντας την δικτατορία της Απόστασης!

Μάλιστα, οι Κινέζοι ανακάλυψαν τον εν λόγω εύκολα μεταδιδόμενο και πολλάκις θανατηφόρο ιό στο Γουχάν της Κίνας αλλά με την μεθοδικότητα που τους διακρίνει κατόρθωσαν να τον εκτοπίσουν από την χώρα του 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σκορπίζοντάς τον όμως στην Ευρώπη και την Αμερική λόγω της άγνοιας και της καθυστέρησης των δυτικών να αντιδράσουν στη λαίλαπα.

Η πρώτη χώρα που την πλήρωσε ήταν η Ιταλία με χιλιάδες ηλικιωμένους να πεθαίνουν καθημερινά υποκύπτοντας στον ιό που διέλυε το αναπνευστικό σύστημα στέλνοντας τους ασθενείς στα νοσοκομεία για διασωλήνωση. Οι εικόνες των μαζικών και ανώνυμων τάφων για τα θύματα της πανδημίας θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μας.

Ακολούθησε η Βόρεια Αμερική με τη σύγχυση να διαχέεται απ΄άκρη σ’ άκρη της πολυάνθρωπης χώρας, καθώς ο πρόεδρος Τράμπ έβλεπε να έρχονται οι εκλογές και να διαλύεται η οικονομία και το χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να αντιτίθεται στην διαχείριση της κατάστασης. Η Νέα Υόρκη έζησε το αποκορύφωμα της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και στημένα πρόχειρα νοσοκομεία με ΜΕΘ. Ο καθημερινός καβγάς προέδρου Τράμπ και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κουόμο έμεινε θρυλικός στην ιστορία της αμερικάνικης πολιτικής. Ο δρ. Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, επίσης με τις αυστηρές προειδοποιήσεις του προς τον αδιάφορο αμερικανό πρόεδρο έγραψε τις δικές του σελίδες στην ιατρική διαμάχη που κατέληξε να γίνει αμιγώς πολιτική.

Ο Καναδάς που άργησε να πάρει μέτρα, είδε τα γηροκομεία και τα κέντρα χρονίων παθήσεων να κατασπαράσσονται κυριολεκτικά από την εξάπλωση του ιού. Χιλιάδες άτομα της τρίτης ηλικίας πέθαναν κυρίως λόγω της αδιαφορίας του προσωπικού και της προσωπικής εγκατάλειψης των γέρων. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντώ επέβαλε το καθολικό κλείσιμο των συνόρων,παραλύοντας κυριολεκτικά την βιομηχανία των αερομεταφορών και στέλνοντας χιλιάδες κόσμο στην ανεργία. Η κυβέρνηση έκοβε δολάρια για να υποστηρίξει τους ανέργους και όσους έχασαν τα μαγαζιά τους με το καθολικό κλείδωμα της οικονομίας.

Η Ελλάδα τα πήγε θαυμάσια στο πρώτο κύμα της πανδημίας , καθώς επέβαλε καθολικό κλείσιμο των συνόρων, καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους και ανάμεσα στις επαρχίες. Η κυβέρνηση αποφάσισε -και πολύ σωστά- να ανοίξει τα σύνορα για τη θερινή περίοδο με ένα υποδειγματικό έλεγχο για τυχόν κρούσματα στα αεροδρόμιά της. Η επιστροφή στις μεγάλες πόλεις μετά τις διακοπές με τα νεαρά άτομα να συνωστίζονται στα μπαρ και τα ξενύχτια προκάλεσε ένα έντονο δεύτερο κύμα της πανδημίας με υψηλότερους ρυθμούς σε θανάτους.

Θα πρέπει να πούμε ότι κατ’αυτές τις περιόδους της κρίσης υπήρξαν διχασμένες οι απόψεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Άλλοι πίστεψαν στην απομόνωση και το κλείδωμα της οικονομίας και άλλοι πίστεψαν και πιστεύουν στην ανοσία της αγέλης.

Στο πρώτο κύμα οι άνθρωποι τρόμαξαν και κρύφτηκαν στα σπίτια τους. Εδώ στον Καναδά έκαναν μήνες να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, πιστεύοντας πως η παραμικρή επαφή με κόσμο θα τους προκαλούσε τον ιό. Η φοβία μέσω των κυβερνήσεων και του κατεστημένου των λοιμωξιολόγων κυριάρχησε στα σπιτικά και οι παππούδες δεν έβλεπαν και ακόμη συνεχίζουν να μην έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Η εκκλησία και γενικά οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν και επιτρέπονται μόνο οι λειτουργίες με την παρουσία 25 ατόμων. Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία διαπομπεύτηκε ως φαινόμενο ταλιμπανισμού επειδή ιερείς και αρχιερείς έδιναν τη θεία κοινωνία. Οι χασιτικές εβραϊκές κοινότητες παρανόμησαν επανειλημμένως προσκαλώντας πολυπληθείς γάμους και τελετές στις συναγωγές με αποτέλεσμα να λάβουν το ανάθεμα απο τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ.

Τα σχολεία έκλεισαν, τα παιδιά έμειναν στα σπίτια τους επηρεάζοντας τους γονείς τους που δεν μπορούσαν να πάνε στις εργασίες τους. Οι δάσκαλοι σε όλη την υφήλιο σήκωσαν επανάσταση όταν τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στις θέσεις τους το Σεπτέμβριο.

Τα χέρια πλένονται και καθαρίζονται με αντισηπτικό υγρό σε σημείο παράνοιας.

Η μάσκα φορέθηκε όχι μόνο στους μασκέ χορούς αλλά σε κάθε ανθρώπινη επαφή.

Το κάρφωμα για το ποιός πάει στο σπίτι ποιού έχει γίνει η νέα μάστιγα, ο χαφιεδισμός βρίσκεται στο απόγειό του.

Τα κέντρα των πόλεων εγκαταλείφθηκαν και πολύς κόσμος δουλεύει από το σπίτι αλλάζοντας τις συνθήκες εργασίας και προκαλώντας ντόμινο πτώσης στις τιμές ενοικίασης των ακινήτων.

Ο κόσμος προτιμάει να δουλεύει ακόμη και σε άλλες χώρες και δεν στρεσάρεται για την αποδοτικότητά του. Η καταναλωτική μανία και η μανία του ανταγωνισμού κάμφθηκαν.

Γενικά με την πανδημία κηρύχθηκε η δικτατορία της απόστασης, η οποία κρατάει τους ανθρώπους μακριά δημιουργώντας ένα είδος διαρκούς καχυποψίας.

Η κοινωνία δεν χτυπήθηκε μόνο από τον κορονοϊό αλλά από ένα κύμα υποχρεωτικής απόστασης ανάμεσα στους συνανθρώπους, που προκάλεσε βαριά ψυχολογικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Γενικά η πανδημία κατέλυσε κατοχυρωμένους θεσμούς και αξίες, απαξιώνοντας όσα γνωρίζαμε ως «στάτους» της δυτικής κοινωνίας μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Ας ελπίσουμε πως το επερχόμενο έτος 2021 με το μαζικό εμβόλιο θα ανασκευάσει τη στρεβλότητα των καταστάσεων και θα μας επαναφέρει στο δρόμο της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!

Δημοφιλή