ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2021 17:31 EEST | Updated 05/05/2021 19:39 EEST

Το Facebook διατηρεί το μπλοκάρισμα στον Τραμπ, με ένα μεγάλο «αλλά»

Το αρμόδιο συμβούλιο της εταιρείας ανέφερε ότι η επ' άριστον αποβολή δεν ήταν «πρέπουσα» και ζήτησε επανεκτίμηση της ποινής.

Leah Millis via REUTERS

Το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook, ένα ανεξάρτητο πάνελ που επιλέχθηκε για να εξετάζει τις αποφάσεις σχετικά με τη ρύθμιση του περιεχομένου στην πλατφόρμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση που επιβλήθηκε από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το διορισμένο από την εταιρεία διοικητικό συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι «δεν είναι πρέπον το Facebook να επιβάλει την απροσδιόριστη ποινή της αορίστου αναστολής», ζητώντας από τον ιστότοπο να επανεξετάσει την απόφαση εντός έξι μηνών.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι το Facebook «δεν ακολούθησε μια σαφή, δημοσιευμένη διαδικασία» για την επιβολή απαγόρευσης «για μια απροσδιόριστη περίοδο, χωρίς κριτήρια για το πότε ή για το εάν θα αποκατασταθεί ο λογαριασμός».

«Εντός 6 μηνών από σήμερα, το Facebook πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα και να αποφασίσει μια νέα ποινή που θα αντικατοπτρίζει τους κανόνες του, τη σοβαρότητα της παραβίασης και την προοπτική μελλοντικής βλάβης», δήλωσε το συμβούλιο. «Το Facebook μπορεί είτε να επιβάλει περιορισμένη χρονική αναστολή είτε διαγραφή λογαριασμού».

Το Facebook θα «εξετάσει την απόφαση του συμβουλίου και θα αποφασίσει να δράσει με έναν τρόπο που θα είναι σαφής και ανάλογος», απάντησε ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας για παγκόσμια θέματα και επικοινωνίες.

«Εν τω μεταξύ, οι λογαριασμοί του Τραμπ παραμένουν σε αναστολή», δήλωσε ο Κλεγκ.

Το Facebook αποφάσισε να μπλοκάρει τον Τραμπ τόσο από το Facebook όσο και από το Instagram, αφού υποκίνησε μια θανατηφόρα επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψει την πιστοποίηση της ήττας του στις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Σε μια ανάρτηση μία ημέρα μετά την εξέγερση, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έγραψε: «Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι από τα να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απλά πολύ μεγάλοι». Το Twitter ανακοίνωσε επίσης ότι ο Τραμπ είχε «αποβληθεί» από την πλατφόρμα του μετά τα βίαια γεγονότα.

Ακόμη και πριν από την εκδίωξη του Τραμπ από το Twitter, το Facebook και το Instagram για υποκίνηση βίας, οι λογαριασμοί του πρώην προέδρου στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν γίνει πηγή μισαλλοδοξίας και παραπληροφόρησης. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter επισήμαναν επανειλημμένα αναρτήσεις στις οποίες ο Τραμπ διέδιδε ψέματα για τις εκλογές 2020 και τον κορονοϊό.

Τον Φεβρουάριο, η Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένας συνασπισμός περισσότερων από 220 εθνικών οργανώσεων, προέτρεψε το Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook να αναστείλει μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ και επέκρινε την πλατφόρμα που του επέτρεψε να αψηφεί τους κανόνες της διαδικτυακής του κοινότητας.

«Το Facebook απλώς επισήμανε τις δημοσιεύσεις, κάτι που ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό και δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να περιορίσει την αλληλεπίδραση ή την κοινοποίηση των δημοσιεύσεών του», ανέφερε η ομάδα.

«Η δυνατότητα υποκίνησης περισσότερης βίας είναι πραγματική απειλή εάν ο Τραμπ συνεχίσει να έχει την ευκαιρία να διαδίδει ψέματα και ψευδείς πληροφορίες στο Facebook. Το Συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει την οριστική αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ», τόνισε περαιτέρω.

Τραμπ: «Απόλυτη ντροπή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «απόλυτη ντροπή» τις αποφάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναστείλουν τη λειτουργία των λογαριασμών του, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε μετά την ανακοίνωση του εποπτικού συμβουλίου του Facebook.

«Αυτό που το Facebook, το Twitter και η Google έκαναν είναι η απόλυτη ντροπή», γράφει στο δελτίο τύπου.

«Αφαίρεσαν την ελευθερία της έκφρασης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, διότι τρελοί της ριζοσπαστικής αριστεράς φοβούνται την αλήθεια, όμως η αλήθεια θα βγει με κάθε τρόπο, μεγαλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ», συμπλήρωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις αβάσιμες κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες εκλογική νοθεία σημειώθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

«Ο λαός αυτής της χώρας δεν θα το αφήσει αυτό να γίνει. Αυτοί οι όμιλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να πληρώσουν ένα πολιτικό τίμημα και δεν πρέπει ποτέ πια να τους επιτρέπεται να καταστρέφουν και να αποδεκατίζουν την εκλογική διαδικασία μας», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.