Το Instagram και το Facebook αφαιρούν αναρτήσεις που αφορούν χάπια άμβλωσης

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που κατήργησε τη συνταγματική προστασία της διαδικασίας.
Το φάρμακο μισοπροστόλη σε ένα γυναικολογικό τραπέζι στο Casa Fusa, ένα κέντρο υγείας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, Παρασκευή, Ιαν. 22, 2021.
Το φάρμακο μισοπροστόλη σε ένα γυναικολογικό τραπέζι στο Casa Fusa, ένα κέντρο υγείας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, Παρασκευή, Ιαν. 22, 2021.
via Associated Press

Το Facebook και το Instagram άρχισαν αμέσως να αφαιρούν αναρτήσεις που πρόσφεραν χάπια για την άμβλωση σε γυναίκες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αίρει τη συνταγματική προστασία για τη διαδικασία.

Τέτοιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να στόχευαν να βοηθήσουν τις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου η ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Μιμίδια και ενημερώσεις κατάστασης που εξηγούν πώς οι γυναίκες μπορούσαν να λάβουν νόμιμα χάπια για την άμβλωση στο ταχυδρομείο κατέκλυσαν τις κοινωνικές πλατφόρμες. Κάποιοι μάλιστα προσφέρθηκαν να ταχυδρομήσουν τις συνταγές σε γυναίκες που ζουν σε Πολιτείες όπου πλέον απαγορεύουν τη διαδικασία.

Σχεδόν αμέσως, το Facebook και το Instagram άρχισαν να αφαιρούν ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αναζητούν σαφήνεια σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Οι γενικές αναφορές για χάπια άμβλωσης, καθώς και αναρτήσεις που αναφέρουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες όπως η μιφεπριστόνη και η μισοπροστόλη, αυξήθηκαν κατακόρυφα σε Twitter, Facebook, Reddit και τηλεοπτικές εκπομπές την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με μια ανάλυση της εταιρείας πληροφοριών Zignal Labs.

Allen G. Breed via AP

Το AP την Παρασκευή έλαβε ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας ανάρτησης στο Instagram από μια γυναίκα που προσφερόταν να αγοράσει ή να προωθήσει χάπια για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου, λίγα λεπτά αφότου το δικαστήριο αποφάσισε να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα για έκτρωση.

«Γράψτε μου αν θέλετε να παραγγείλετε χάπια για την άμβλωση αλλά θα θέλατε να σταλούν στη διεύθυνσή μου αντί για τη δική σας», γράφει η ανάρτηση στο Instagram.

Το Instagram την κατέβασε μέσα σε λίγα λεπτά. Το Vice Media ανέφερε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι η Μeta, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook και του Instagram, αφαίρεσε δημοσιεύσεις σχετικά με τα χάπια για την άμβλωση.

Τη Δευτέρα, ένας δημοσιογράφος του AP δοκίμασε πώς θα απαντούσε η εταιρεία σε μια παρόμοια ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Αν μου στείλεις τη διεύθυνσή σου, θα σου στείλω χάπια για την άμβλωση».

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε μέσα σε ένα λεπτό.

Ο λογαριασμός στο Facebook τέθηκε αμέσως σε κατάσταση “Προειδοποίησης” για την ανάρτηση, η οποία είπε ότι παραβίαζε τα κριτήρια για “όπλα, ζώα και άλλα ελεγχόμενα αγαθά”.

Ωστόσο, όταν ο ρεπόρτερ του AP δημιούργησε την ίδια ακριβώς ανάρτηση, αλλά αντικατέστησε τις λέξεις «χάπια άμβλωσης» με «ένα όπλο», η ανάρτηση έμεινε ανέγγιχτη. Μια ανάρτηση με την ίδια ακριβώς προσφορά για αποστολή «χόρτου» επίσης παραλείφθηκε και δεν θεωρήθηκε παράβαση.

Η μαριχουάνα είναι παράνομη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και είναι παράνομη η αποστολή της ταχυδρομικώς.

Ωστόσο, τα χάπια για την άμβλωση μπορούν να ληφθούν νόμιμα ταχυδρομικώς μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση από συνταγογράφους γιατρούς που έχουν υποβληθεί σε πιστοποίηση και εκπαίδευση.

Μέσω email, εκπρόσωπος της Meta επεσήμανε τις πολιτικές της εταιρείας που απαγορεύουν την πώληση ορισμένων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, αλκοόλ, ναρκωτικών και φαρμάκων. Η εταιρεία δεν εξήγησε τις εμφανείς αποκλίσεις στην επιβολή αυτής της πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος της Meta, Άντι Στόουν, επιβεβαίωσε σε tweet τη Δευτέρα ότι η εταιρεία δεν θα επιτρέπει σε άτομα να δίνουν ή να πουλούν φάρμακα στην πλατφόρμα της, αλλά θα επιτρέπει περιεχόμενο που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε χάπια. O Στόουν αναγνώρισε ορισμένα προβλήματα με την επιβολή αυτής της πολιτικής στις πλατφόρμες της, όπως το Facebook και το Instagram.

«Έχουμε εντοπίσει και διορθώνουμε ορισμένες περιπτώσεις εσφαλμένης επιβολής», ανέφερε ο Στόουν στο tweet.

Ο γενικός εισαγγελέας Mέρικ Γκάρλαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Πολιτείες δεν πρέπει να απαγορεύουν τη μιφεπριστόνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόκληση αμβλώσεων.

«Οι πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη μιφεπριστόνη εάν διαφωνούν με την κρίση των ειδικών της FDA για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε ο Γκάρλαντ σε δήλωση την Παρασκευή.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη προσπαθήσει να εμποδίσουν τους κατοίκους τους να λαμβάνουν χάπια για την άμβλωση ταχυδρομικώς, με ορισμένες πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια και το Τενεσί να απαγορεύουν στους παρόχους να συνταγογραφούν τα φάρμακα μέσω διαβουλεύσεων τηλεϊατρικής.