Γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν άμβλωση έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από όσες μπορούν

Τέσσερις μέρες μετά την αναχρονιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ας μάθουμε τι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα.
|

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που έκρινε πως δεν αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα ο τερματισμός της κύησης, σκοτεινές εποχές ανασύρθηκαν από το παρελθόν και ήδη, η μια μετά την άλλη οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, άρχισαν να κλείνουν.

Ωστόσο, αξιόπιστη διαχρονική μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις οποίες επιβάλλεται να συνεχίσουν μια ανεπιθύμητη κύηση, μακροπρόθεσμα παρουσιάζουν ουσιαστικά και περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με τις γυναίκες που τους δίνεται η επιλογή της έκτρωσης.

Πρόσφατα ευρήματα από τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, προέκυψαν από τη σύγκριση της υγείας περίπου 330 γυναικών που έκαναν άμβλωση κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης με την υγεία 380 γυναικών που έκαναν έκτρωση κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης και την υγεία 160 γυναικών, τον οποίων οι προσπάθειες για έκτρωση αποδείχθηκαν μάταιες. Οι τελευταίες γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση στη διαδικασία, επειδή ξεπερνούσαν το μήνα κύησης που επέβαλλε η κλινικής τους.

Ο κίνδυνος θανάτου, που ελλοχεύει κατά τον τοκετό είναι περίπου 14 φορές υψηλότερος, συγκριτικά με εκείνον που ελλοχεύει από την άμβλωση.
svetikd via Getty Images
Ο κίνδυνος θανάτου, που ελλοχεύει κατά τον τοκετό είναι περίπου 14 φορές υψηλότερος, συγκριτικά με εκείνον που ελλοχεύει από την άμβλωση.

Πέντε χρόνια αφότου οι γυναίκες είτε υποβλήθηκαν στη διαδικασία της άμβλωσης, είτε τους αρνήθηκαν την πρόσβαση, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική τους υγεία, καθώς και συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως χρόνιους πόνους, πονοκεφάλους και υπέρταση.

Οι γυναίκες που κατάφεραν να κάνουν άμβλωση, βαθμολόγησαν την υγεία τους με σχεδόν παρόμοιο τρόπο, είτε η διαδικασία έλαβε χώρα κατά το πρώτο είτε κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα για τις γυναίκες, στις οποίες απαγορεύτηκε να κάνουν άμβλωση και συνέχισαν να κυοφορούν, ήταν πιο ανησυχητικά.

Περίπου το 27% ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν «κακή», σε σύγκριση με το 20% των γυναικών που έκαναν άμβλωση στο πρώτο τρίμηνο και το 21% που έκαναν άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο. Ανέφεραν επίσης περισσότερους πονοκεφάλους και πόνο στις αρθρώσεις, παρόλο που και οι τρεις ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά άλλων τύπων χρόνιου πόνου και παχυσαρκίας.

«Το επιχείρημα ότι η άμβλωση είναι επιβλαβής για την υγεία των γυναικών σίγουρα δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα», δήλωσε η Δρ Λόρεν Ραλφ, συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο πρόγραμμα Advancing New Standards In Reproductive Health, στην βρετανική έκδοση της HuffPost.

«Αντίθετα, διαπιστώσαμε ότι ήταν οι γυναίκες στις οποίες απαγορεύτηκε η άμβλωση και γέννησαν, εκείνες που παρουσίασαν ζητήματα υγείας.»

Η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών πολιτειών απαγορεύουν την άμβλωση, μετά από ένα ορισμένο σημείο της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές διαθέτουν νόμους που ορίζουν αυτή την απαγόρευση από τις 13 έως τις 24 εβδομάδες - περίπου το δεύτερο τρίμηνο - συχνά βασισμένους στον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό ότι ένα έμβρυο μπορεί να αισθανθεί πόνο περίπου στις 22 εβδομάδες.

Ορισμένες πολιτείες είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις αμβλώσεις σε πολύ προηγούμενα στάδια της εγκυμοσύνης, όπως η πρόσφατη αυστηροποίηση των απαγορεύσεων στις αμβλώσεις στις έξι ή οκτώ εβδομάδες κύησης.

Η μελέτη Turnaway παρακολούθησε σχεδόν 1.000 γυναίκες συνολικά, που εισήχθησαν σε 30 κλινικές αμβλώσεων σε 21 πολιτείες, μεταξύ 2008 και 2015. Η ομάδα της μελέτης μίλησε μαζί τους στο τηλέφωνο μία εβδομάδα αφότου είτε είχαν υποβληθεί, είτε τους είχαν απαγορεύσει να υποβληθούν στη διαδικασία της άμβλωσης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τις καλούσαν κάθε εξάμηνο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση δεν είχαν μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, οι γυναίκες οι οποίες αποκλείστηκαν από το συγκεκριμένο δικαίωμα, ανέφεραν μεγαλύτερο άγχος, μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Ιατρικές οργανώσεις, όπως το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων τονίζουν, ότι η πρόσβαση στην άμβλωση είναι αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας της υγείας των γυναικών.

«Όπου η άμβλωση είναι νόμιμη, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Ο κίνδυνος θανάτου, που ελλοχεύει κατά τον τοκετό είναι περίπου 14 φορές υψηλότερος, συγκριτικά με εκείνον που ελλοχεύει από την άμβλωση», επισήμανε το κολέγιο σε ένα συνέδριο της επιτροπής του 2014, αιτούμενο αυξημένη πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Προτείνετε μια διόρθωση