Το Λονδίνο ο επόμενος σταθμός του φερέτρου της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει η κηδεία.
Carlos Barria via Reuters

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τρίτη μετά την παραμονή του για 24 ώρες στον ιστορικό καθεδρικό του Εδιμβούργου.

Μαζί με τον βασιλιά Κάρολο ήταν η αδελφή του, Ανν, και οι αδελφοί του Άντριου και Έντουαρντ, στον καθεδρικό του St. Giles, όπου στάθηκαν όρθιοι για 10 λεπτά τη Δευτέρα στις τέσσερις πλευρές, με το κεφάλι σκυμμένο ενώ πολίτες περνούσαν για να δώσουν τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αν και ο μόνος ήχος ήταν αυτός μιας γκάιντας όταν στρατιώτες με κιλτ μετέφεραν το φέρετρο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τα τέσσερα αδέλφια αποχώρησαν τη νύχτα, υπό τους ήχους χειροκροτημάτων. Η προσέλευση των πολιτών που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής συνεχίστηκε και τη νύχτα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε την Πέμπτη στο κάστρο Μπαλμόραλ στα Χάιλαντς της Σκωτίας, σε ηλικία 96 ετών μετά από 70 χρόνια στον θρόνο. Η κηδεία της θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Κάρολος, 73 ετών, που έγινε αυτόματα βασιλιάς, ταξιδεύει στα τέσσερα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου πριν την κηδεία και θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία την Τρίτη. Στο Μπέλφαστ θα συναντήσει υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας και θα παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό της St. Anne πριν επιστρέψει στο Λονδίνο.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα πήγαν να δώσουν το ύστατο χαίρε στη Σκωτία, με μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται από νωρίς για να παρακολουθήσουν την πομπή κατά μήκος του ιστορικού Royal Mile. Στο Λονδίνο πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν λουλούδια και μηνύματα στα βασιλικά πάρκα.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα φύγει από τη Σκωτία για πρώτη φορά μετά τον θάνατό της και θα μεταφερθεί στο Λονδίνο νωρίς το βράδυ, για να ακολουθήσει μεταφορά του στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Την Τετάρτη θα μεταφερθεί με κιλλίβαντα πυροβόλου στο πλαίσιο μιας μεγάλης στρατιωτικής πομπής προς το Westminster Hall, όπου θα παραμείνει ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φέρετρο καθημερινά επί 24 ώρες το 24ωρο, μέχρι το πρωί της κηδείας.

Με πληροφορίες από Reuters