CULTURE
27/11/2020 07:17 EET

Το Μουσείο Μπενάκη απευθύνει έκκληση για στήριξη - Δημοπρασία έργων τέχνης για την ενίσχυση του

Βαρύτατο το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, απειλείται η βιωσιμότητα του.

Eurokinissi
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει κι εφέτος, δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων με στόχο την οικονομική του ενίσχυση.

Η δημοπρασία θα αρχίσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 10 π.μ., την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιούνταν η καθιερωμένη ετήσια κεντρική εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου (Benaki Gala), και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ.

Θα πραγματοποιηθεί online σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα και θα περιλαμβάνει πάνω από 240 έργα από 138 καλλιτέχνες, σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ, ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην υποστήριξη του Μουσείου. 

Τα έργα διέθεσαν αφιλοκερδώς καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο Μουσείο τα τελευταία χρόνια ή συνεργάζονται με το Πωλητήριό του, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου. 

Με τη διαφορά ότι αυτή τη χρονιά τίποτα δεν μοιάζει το παρελθόν. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των μουσείων από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και πάλι τώρα τον Νοέμβριο και η αναστολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων επέφεραν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους φορείς του πολιτισμού, μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και απειλούν τη συνέχιση σημαντικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο παραμένει σε συνεχή λειτουργία διαδικτυακά -από το πρώτο lockdown, καταγράφοντας ωστόσο, σοβαρή απώλεια εσόδων- απασχολεί στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη, στο κτίριο της Πειραιώς, αλλά και συνολικά στις εγκαταστάσεις του, περί τα 180 άτομα. Σε ποσοστό άνω του 60% οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας. 

Σημειώνεται ότι το 2021 το Μουσείο Μπενάκη θα γιορτάσει 90 χρόνια λειτουργίας.

Φωτογράφος: Στάθης Γαλαζούλας

Ειρήνη Γερουλάνου: Οι συνθήκες είναι κρίσιμες

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους φίλους του Ιδρύματος, την οποία απέστειλε στις 23 Νοεμβρίου, η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, ζητά ακόμη μία φορά τη συμπαράσταση τους, σημειώνοντας «οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του». 

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου Μπενάκη,

Το 2020 ξεκίνησε για όλους μας με δυναμισμό και αισιοδοξία. Πολύ γρήγορα, όμως, μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες, σιγά-σιγά, μας ανάγκασαν να εφεύρουμε και να υιοθετήσουμε νέους τρόπους συνύπαρξης, νέους τρόπους συνεργασίας, νέους τρόπους επικοινωνίας, νέους τρόπους ζωής. 

Η προσαρμογή του Μουσείου Μπενάκη στα νέα δεδομένα ήταν άμεση και καθοριστική. Αξιοποίησε άμεσα πολύτιμο υλικό εικονικών επισκέψεων που είχε δημιουργήσει και παρήγαγε ταχύτατα (με εθελοντές συνεργάτες) νέο επικοινωνιακό υλικό παραμένοντας έτσι «ανοιχτό» στις οθόνες των υπολογιστών του κοινού του, ενώ οι εργαζόμενοί του συνέχισαν απρόσκοπτα το επιστημονικό και εκπαιδευτικό τους έργο.

Το κλείσιμο όμως του Μουσείου από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο - και τώρα πάλι από τις 3 Νοεμβρίου - έφεραν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης και αυτονομίας του, που έχει ξεκινήσει το Μουσείο με τη συνεργασία της Πολιτείας εδώ και μερικά χρόνια και με αισιόδοξα έως τώρα αποτελέσματα.

Στο κλείσιμο λοιπόν της χρονιάς, η Εκστρατεία Συγκέντρωσης Πόρων 2020 καλεί τη μεγάλη οικογένεια των φίλων και των υποστηρικτών του Μουσείου να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποθέματος για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ακόμα. Σας παρακαλούμε όλους εσάς που παρακολουθείτε και απολαμβάνετε τη δραστηριότητα του Μουσείου να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αυτό της Έκτακτης Ενίσχυσης για την περίοδο της πανδημίας.
Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών - όπως η συντήρηση των Μουσειακών εγκαταστάσεων - και για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων του οργανισμού.
 
Αγαπητοί φίλοι,
Αυτή τη χρονιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει το γνωστό δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα ενίσχυσης των ειδικών δράσεων και προγραμμάτων του Μουσείου. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του. 

Σας ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεστε στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια και δεσμευόμαστε, με τη βοήθειά σας, να κρατήσουμε το Μουσείο δυνατό και ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο.

Info

Ο κατάλογος με όλα τα έργα είναι διαθέσιμος σε σελίδα του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου benaki.org από τις 26 Νοεμβρίου και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της δημοπρασίας, εμπλουτισμένη και με λήψεις επιλεγμένων αντικειμένων σε 360˚, θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 10 π.μ. και θα δέχεται προσφορές έως τη λήξη της δημοπρασίας, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ..