Το πρώτο μαθηματικό μοντέλο για τον οργασμό στο σεξ

Εστιάζει στους άνδρες και αναμένεται ένα και για τις γυναίκες.
skynesher via Getty Images

To πρώτο μαθηματικό μοντέλο για την επίτευξη σεξουαλικής κορύφωσης (οργασμού) ανέπτυξαν μαθηματικοί του Πανεπιστημίου του Σάσεξ.

Εμπνεόμενοι από τη χρήση των μαθηματικών για ανάλυση και βελτίωση αθλητικών επιδόσεων, οι ερευνητές συνδύασαν δεκαετίες δεδομένων όσον αφορά στη σωματική και ψυχολογική διέγερση για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο των βέλτιστων δυνατών συνθηκών για την επίτευξη οργασμού. Το έκαναν αυτό συγκεντρώνοντας και αναλύοντας δεδομένα από τα τέσσερα στάδια του ανδρικού κύκλου- και διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που είχαν υπερβολική διέγερση πολύ νωρίς στον κύκλο ήταν λιγότερο πιθανό να φτάσουν σε οργασμό.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δημιούργσαν δύο μαθηματικές εξισώσεις που αντιπροσωπεύουν τα ευρήματά τους- μία που καλύπτει τις σωματικές πτυχές της επίτευξης κορύφωσης και μία για τις ψυχολογικές.

Όπως λέει ο Κονσταντίν Μπλίους, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, «στο παρελθόν ερευνητές προσπαθούσαν να γράψουν ένα μοντέλο για να περιγράψουν τη σωματική οδό προς την κορύφωση, μα χωρίς επιτυχία. Βασιζόμενοι σε επιβεβαιωμένα δεδομένα, καθώς και δικές μας δουλειές που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν ως προς τη δημιουργία μοντέλων για βιολογικά φαινόμενα όπως η επιδημιολογία και η ανοσία, αναπτύξαμε το πρώτο επιτυχές μαθηματικό μοντέλο για τις σεξουαλικές επιδόσεις. Τα αποτελέσματά μας καλύπτουν τις σωματικές και ψυχολογικές πτυχές που απαιτούνται για την επίτευξη κορύφωσης. Ενισχύουν, και μαθηματικά αποδεικνύουν, υπάρχουσες μελέτες στην ψυχολογία του σεξ. Εύρημα-κλειδί είναι το ότι η πολλή ψυχολογική διέγερση νωρίς στη διαδικασία μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη κορύφωσης. Με απλά λόγια, τα ευρήματά μας μπορούν να συνοψιστούν ως “μην το πολυσκέφτεστε”».

.
.
University of Sussex

Η έρευνα εστιάζει στις σεξουαλικές αντιδράσεις των ανδρών επειδή, συγκριτικά με τις γυναίκες, έχουν πιο απλό κύκλο διέγερσης και έτσι ήταν ένα καλό επιστημονικό σημείο έναρξης. Χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τώρα δουλεύουν πάνω σε ένα μοντέλο για τη γυναικεία ικανοποίηση.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως σε ένα θέμα που είναι ταμπού στην κοινωνία, για το οποίο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει χρήσιμες εφαρμογές για την κλινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και για την παροχή στο ευρύ κοινό μιας δοκιμασμένης φόρμουλας για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Με αυτά που έχουμε μάθει από αυτή την έρευνα σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα μαθηματικό μοντέλο της γυναικείας σεξουαλικής αντίδρασης, που είναι σωματικά και μαθηματικά πιο πολύπλοκη από την ανδρική» είπε η Γιούλια Κιρίτσκο, ερευνήτρια που ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον Μπλίους.

Δημοφιλή