ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2021 09:48 EET | Updated 29/01/2021 12:04 EET

Το συμβόλαιο ΕΕ-AstraZeneca είναι ξεκάθαρο και δεσμευτικό, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν

Και αναφέρεται σε συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν.

ASSOCIATED PRESS

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της για την covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε  η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  τονίζοντας πως αναφέρει συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν.  

Στο μεταξύ μάλιστα, η ΕΕ προτίθεται να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την βρετανο-σουηδική εταιρεία όπως δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν » για λόγους εμπιστευτικότητας ανέφερε μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Η Βρετανία δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για την προμήθεια των εμβολίων από την AstraZeneca. Η σκωτία όμως θέλει

Σε ό,τι αφορά το κείμενο του συμβολαίου επεσήμανε πως ″Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”.

Η ίδια εξήγησε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Η ΕΕ προειδοποιεί με μπλοκαρίσματα εξαγωγών εμβολίων-Aπειλεί φαρμακοβιομηχανίες με νομικά μέσα

 

Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

Ωστόσο σήμερα η πρόεδρος της Κομισόν απάντησε ότι ο όρος ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η ΕΕ θέλει να δώσει στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα μια επεξεργασμένη εκδοχή του συμβολαίου, από την οποία θα έχουν απαλειφθεί ορισμένα στοιχεία, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.