ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/02/2021 22:29 EET

Το τουρκικό υδρογραφικό «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

Έχει πλεύσει προς τη θαλάσσια περιοχή της Ίμβρου.

Eurokinissi
.

Το τουρκικό υδρογραφικό «Τσεσμέ» έχει βγει από τα Στενά των Δαρδανελλίων και έχει πλεύσει προς της θαλάσσια περιοχή της Ίμβρου, απέναντι από τη Λήμνο, αντί της περιοχής της σχετικής Navtex, δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής από την Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να επαναλαμβάνει την τουρκική αξίωση για δύο κράτη στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές», υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα το δεσμευτικό πλαίσιο των διερευνητικών και την ελληνική πρόσκληση στην οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει.

Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας ώστε να «κλειδώσει» και η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχοντας προειδοποιήσει ότι τέτοιες κινήσεις όπως αυτή με το «Τσεσμέ» δεν βοηθούν το κλίμα.

«Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τουρκική Navtex για το «Τσεσμέ» αφορά σε διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου και, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αποτελεί αμφισβήτηση της περιοχής ευθύνης άσκησης αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στο Αιγαίο, με απώτερο στόχο τον εγκλωβισμό των ελληνικών νησιών σε ζώνες τουρκικής ευθύνης .