Τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες ανοικτά της Τυνησίας

Η ακτοφυλακή της Τυνησίας διέσωσε 17 ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος ανοικτά της πόλης Σφαξ, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Mετανάστες ξεκουράζονται σε έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στην Τύνιδα
Mετανάστες ξεκουράζονται σε έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στην Τύνιδα
via Associated Press

Τουλάχιστον 20 Αφρικανοί μετανάστες αγνοούνται αφού το σκάφος τους βυθίστηκε το Σάββατο στα ανοιχτά της Τυνησίας, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος, εν μέσω μιας μεγάλης αύξησης πλοίων με μετανάστες από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η ακτοφυλακή διέσωσε άλλους 17 στα ανοιχτά της νότιας πόλης Σφαξ από το ίδιο σκάφος, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο δικαστής του δικαστηρίου του Σφαξ, Φαουζί Μασμούντι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες μετανάστες έχουν χαθεί σε αλλεπάλληλα ναυάγια στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας.

Η Τυνησία έχει πάρει τα ηνία από τη Λιβύη ως το κύριο σημείο εκκίνησης για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Η Εθνική Φρουρά δήλωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 14.000 μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, αναχαιτίστηκαν ή διασώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη, πέντε φορές περισσότεροι από τους αριθμούς που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. .

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να δει ένα τεράστιο κύμα μεταναστών να φθάνει στις ακτές της από τη Βόρεια Αφρική, εάν δεν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Τυνησία.

H Μελόνι κάλεσε το ΔΝΤ και άλλες χώρες να βοηθήσουν την Τυνησία άμεσα για να αποφύγει την κατάρρευσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ναμπίλ Αμάρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα χρειάζεται χρηματοδότηση και εξοπλισμό για την καλύτερη προστασία των συνόρων της. Η Τυνησία είχε λάβει εξοπλισμό από την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Αμάρ τόνισε ότι ήταν ξεπερασμένος και ανεπαρκής.

Δημοφιλή