Τόσκας: Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής, μα υπάρχουν ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία

Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης
Eurokinissi

Η κινητοποίηση εναέριων και επίγειων μέσων ήταν άμεση αλλά η φωτιά με ανέμους στα 11 μποφόρ δεν γινόταν να συγκρατηθεί, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας .

Όπως είπε έγινε τεράστια προσπάθεια και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία για να φύγει ο κόσμος και με τη δική τους συμβολή έφυγαν χιλιάδες. Επίσης επικαλέστηκε αναφορές της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τις οποίες, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής υπεύθυνος για την περιοχή του Βουτζά όταν η φωτιά μαινόταν ακόμα εκεί, πρότεινε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, στον Δήμαρχο Ραφήνας να γίνει εκκένωση. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τόσκας σχολίασε πως εκκένωση 20 χιλιάδων ανθρώπων σε 1,5 ώρα, είναι κάτι που δεν έχει γίνει παγκοσμίως.

Ερωτηθείς για το εάν εμμένει στην παραίτησή του απάντησε πως δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό: «Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά, ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε και σημείωσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων αλλά και να τεθούν οι βάσεις για κάτι διαφορετικό που θα αποτρέψει την επανάληψη νέα καταστροφής, με προτεραιότητα, αφενός στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων του παρελθόντος προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, αφετέρου στην αποτελεσματική αναδιαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.