Τρεις σούπερ τροφές κατά της υπογλυκαιμίας σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους

Τα σνακ και τα ποτά που είναι τα πιο αποτελεσματικά από ιατρική και επιστημονική άποψη.
.
Yuriko Nakao via Getty Images
.

Ως διαβητικός Τύπου 1 του οποίου το σάκχαρο στο αίμα πέφτει κάτω από το «φυσιολογικό» όριο σε αρκετά συχνή βάση, μπορώ να μιλήσω από πρώτο χέρι για τη ζάλη, τη σωματική αδυναμία και τη σύγχυση που προκαλούνται από την υπογλυκαιμία, και μπορώ επίσης να μιλήσω για τη σημασία της κατανάλωσης φαγητού και ποτού για να αυξήσω γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου.

Ενα μικρό ιστορικό: Η υπογλυκαιμία, μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει κάτω από ένα «φυσιολογικό» σημείο, μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η έντονη άσκηση, η εγκυμοσύνη, οι λοιμώξεις σε ορισμένα φάρμακα και — πιο συχνά — από διαβήτη που αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης.

Ενώ έχω τις δικές μου αγαπημένες θεραπείες για να αντιμετωπίσω το γεγονός, αναρωτήθηκα ποια σνακ και ποτά είναι τα πιο αποτελεσματικά από ιατρική και επιστημονική άποψη. Συμβουλεύτηκα, λοιπόν, μια ομάδα γιατρών και διατροφολόγων με ισχυρή γνώση της υπογλυκαιμίας, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτήν τη λίστα με τέσσερις βασικές επιλογές για όποιον χρειάζεται να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα και με ασφάλεια.

Πριν φτάσουμε στα πραγματικά τρόφιμα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα δισκία γλυκόζης, ένα βασικό εργαλείο για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, την οποία οι διαβητικοί γνωρίζουν από πολύ νωρίς με την εμπειρία τους με τη νόσο...

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως υπεργλυκαιμία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, ένας υπογλυκαιμικός διαβητικός που θα βρεθεί ξαφνικά σε υπεργλυκαιμική κατάσταση θα μπορούσε να υποφέρει από πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και εξάντληση. Ο δρ. Λούις Καζάουμπον, ενδροκρινολόγος στο στο Texas Diabetes and Endocrinology εξηγεί ότι το υπο-προς-υπεργλυκαιμικό άλμα συμβαίνει επειδή «βιοχημικώς, τα σάκχαρα στο αίμα βελτιώνονται ΠΡΙΝ ο ασθενής αισθανθεί ότι έχει επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση, επομένως [έχουν] την τάση να διορθώνονται υπερβολικά».

Υπάρχει λόγος για τον οποίο αθλητές όπως ο Ζάντερ Μπόγκερτς (μπέιζμπολ) τρώνε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ στα μέσα του παιχνιδιού — ο συνδυασμός μακροθρεπτικών συστατικών του μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα μας.
Boston Globe via Getty Images
Υπάρχει λόγος για τον οποίο αθλητές όπως ο Ζάντερ Μπόγκερτς (μπέιζμπολ) τρώνε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ στα μέσα του παιχνιδιού — ο συνδυασμός μακροθρεπτικών συστατικών του μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα μας.

Χυμός φρούτων

Ακόμη και οι διαβητικοί που είναι καλά προετοιμασμένοι ή είναι χρόνιοα υπογλυκαιμικοί μπορούν να αφήσουν τα δισκία γλυκόζης στο σπίτι (ή στο αυτοκίνητο, ή σε άλλη τσάντα, ή στο ντουλάπι τους). Εάν παρουσιάσουν πτώση του σακχάρου στο αίμα χωρίς αυτά τα εύκολα μασώμενα δισκία γλυκόζης στη διάθεσή τους, θα χρειαστούν μια προσβάσιμη εναλλακτική λύση που να λειτουργεί εξίσου καλά. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδική σε θέματα φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη Αμάντα Λέιν αναφέρει ότι «ο χυμός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αυξήσουμε τα σάκχαρα στο αίμα επειδή είναι πλούσιος σε απλά σάκχαρα χωρίς λίπος για να επιβραδύνει την απορρόφηση». Χρησιμοποιώ συχνά χυμό πορτοκαλιού για αυτό το σκοπό, αλλά ο χυμός μήλου, ο χυμός κράνμπερι και ακόμη και το φρουτ παντς είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Καραμελάκια τύπου skittles και starburst και jelly beans

Η καραμέλα μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής επιλογή για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, αλλά αν επιλέξουμε αυτή τη οδό, είναι σημαντικό να διαλέξουμε καραμέλες χωρίς λίπος που περιέχουν ζάχαρη για να επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. (Βασικά, η σοκολάτα είναι απαγορευμένη.) Ως εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη (και διαβήτη Τύπου 1), Σέρι Ρόμπερτς συνιστά συγκεκριμένα 10-15 καραμελάκια τύπου skittles ή ζελέ.

«Ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα», λέει η Roberts. «Αυτά τα είδη προσφέρουν περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, που είναι μια καλή αφετηρία ζάχαρης».

Προσωπική επιλογή: οι καραμέλες μου που αυξάνουν το σάκχαρο της επιλογής μου είναι οι ζωηρόχρωμες καραμέλες starburst. Συσκευάζονται σε συμπαγή συσκευασία και αρχίζουν να ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εξίσου γρήγορα με τα δισκία γλυκόζης.

Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ

Τώρα που αναφέραμε μερικές καλές επιλογές για τη γλυκόζη ταχείας δράσης (η οποία θα αυξήσει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφού πέσουν σε επικίνδυνο σημείο), το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα αφού διορθώσαμε τα επίπεδά της.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Χάιλεϊ Μίλερ της Persona Nutrition προτείνει μετά τα δισκία γλυκόζης ή τον χυμό φρούτων να ακολουθήσει «ένα πιο εύρωστο γεύμα που περιλαμβάνει τρία μακροθρεπτικά συστατικά: σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο και φυτικές ίνες ουσιαστικά), πρωτεΐνη και λίπος. Δεδομένου ότι αυτά αφομοιώνονται πιο αργά, θα μας βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης».

Προτείνει ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ γι′ αυτό τον σκοπό. «(Αυτό το σάντουιτς) μας δίνει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά», σημειώνει. «Το φυστικοβούτυρο μας δίνει λίπος και πρωτεΐνη, το σταρένιο ψωμί μας δίνει σύνθετους υδατάνθρακες και το ζελέ απλή ζάχαρη. Αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό για να τροφοδοτούν το σώμα μας με σταθερό ρυθμό, βοηθώντας στη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα μας εκεί που χρειάζεται».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ