ΗΠΑ: Υπέρβαρα άτομα έχασαν 16 έως 23 κιλά με νέο φάρμακο για τον διαβήτη

Ατομα χωρίς διαβήτη έχασαν κατά μέσο όρο 15% έως 20,9% του αρχικού σωματικού τους βάρους.
FreshSplash via Getty Images

Μια εβδομαδιαία δόση ενός φαρμάκου που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες χωρίς διαβήτη να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το Tirzepatide, το οποίο πωλείται με την εμπορική ονομασία Mounjaro, μελετήθηκε σε άτομα χωρίς διαβήτη σε τρεις δόσεις: 5, 10 και 15 mg. Οι συμμετέχοντες με παχυσαρκία ή που ήταν υπέρβαροι και έλαβαν τη δόση των 5 mg έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά, όσοι έλαβαν δόση 10 mg έχασαν κατά μέσο όρο 22 κιλά και οι συμμετέχοντες με δόση έχασαν κατά μέσο όρο 23,6 κιλά.

«Σχεδόν το 40% των ατόμων έχασαν το ένα τέταρτο του σωματικού τους βάρους», δήλωσε η εκ των συντακτών της μελέτης, Δρ. Ανια Γιάστρεμποφ, συνδιευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους του Yale.

«Το μεσαίο εύρος απώλειας βάρους για τα άτομα σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν 22 κιλά - 22 κιλά είναι πολλά. Είναι το εύρος της απώλειας βάρους που συνήθως πιστεύουμε ότι είναι δυνατό μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης» τόνισε ο Δρ. Ρόμπερτ Γκαμπάι, επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Συνολικά, τα άτομα χωρίς διαβήτη έχασαν κατά μέσο όρο 15% έως 20,9% του αρχικού σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής διάρκειας 72 εβδομάδων, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

«Το είδος της απώλειας βάρους που βλέπουμε όταν οι άνθρωποι ασκούνται και αλλάζουν την πρόσληψη θερμίδων είναι κάπου της τάξης του 5% έως 7%,» πρόσθεσε ο Δρ. Γκαμπάι. «Αυτή η μελέτη έδειξε μια βαθιά, μεγαλύτερη απώλεια βάρους, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα φανταζόμασταν με αλλαγές στον τρόπο ζωής», συμπλήρωσε.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από το φάρμακο ήταν ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μεταξύ 2,6% και 7,1% των συμμετεχόντων διέκοψαν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή