Τρομοκρατία και Γάζα οδηγούν την Ε.Ε. σε σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Επιστροφές μεταναστών γρήγορα και δια της βίας για την ασφάλεια της Ευρώπης προτείνει η Επίτροπος Γιόχανσον. Επιστροφές, επιστροφές, επιστροφές, λέει ο Καιρίδης.
Thierry Monasse via Getty Images

«Είναι σημαντικό τα άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας και την ασφάλεια της ΕΕ να επαναπροωθούνται δια της βίας και άμεσα» δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον , στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η σύνοδος διεξάγεται υπό τη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αξιωματούχων η ανησυχία είναι έκδηλη και δίνεται πλέον έμφαση στην ανάγκη πιο ενδελεχούς έρευνας των μεταναστών αλλά και της δυνατότητας απέλασης με ταχύτερους ρυθμούς όσων το προφίλ υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελούν απειλή για την Ένωση.

«Πρέπει να κάνουμε τη ζώνη Σένγκεν πιο ασφαλή. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να κλείσουμε τα παραθυράκια και να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις για τη διενέργεια επιστροφών» τόνισε η Γιόχανσον.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ταχείες επιστροφές για όσους έχουν ιστορικό ασφαλείας

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος τόνισε τη σημασία της σημερινής συνάντησης.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή και μέρος αυτού είναι να αξιολογήσουμε όλες τις πιθανές συνέπειες για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μας, αλλά και την προστασία από ένα γενικευμένο κλίμα ισλαμοφοβίας που δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» τόνισε και πρόσθεσε αναφορικά με το μεταναστευτικό ότι:

«Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει την κοινή θέση που απαιτείται και η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για όσους έχουν ιστορικό ασφαλείας και θα πρέπει να επιστρέψουν χωρίς να υφίσταται η περίοδος εθελοντικής ενημέρωσης».

«Εμείς πρέπει να καθορίζουμε ποιος θα έρχεται»

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς πολίτες, υπογράμμισε στις δηλώσεις της ότι:

«Εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίζουμε ποιος έρχεται στην ΕΕ και υπό ποιες προϋποθέσεις» προσθέτοντας πως «εάν κάποιος θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, τα κράτη μέλη πρέπει να μπορούν να αναγκάζουν το πρόσωπο να φύγει», σχολιάζοντας ότι η παράμετρος αυτή υπάρχει το στο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό υπονοόντας ότι πρέπει πλέον να πάρει το «πράσινο» φως για να εφαρμοστεί.

«Είμαι πεπεισμένη ότι στην επόμενη προεδρία της ΕΕ που είναι αυτή Βελγίου θα φτάσουμε, όσον αφρρά το Σύμφωνο στη γραμμή του τερματισμού».

Δημήτρης Καιρίδης: «Επιστροφές, επιστροφές, επιστροφές»

«Προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διεθνής προστασία των προσφύγων είναι η επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενώ επισήμανε ότι «η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ανάρτησή του ο κ. Καιρίδης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σήμερα οι επιστροφές είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συντονίζει και θα υποχρεώνει τις χώρες προέλευσης να παίρνουν πίσω τους πολίτες τους. Έτσι, θα σταλεί ένα πανίσχυρο αποτρεπτικό μήνυμα και στα κυκλώματα των διακινητών και θα αποκλιμακωθούν οι ροές. Δυστυχώς, προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την αυτονόητη αυτή θέση και χρειάζεται η δική μας πίεση, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ποιος θα τους πάρει πίσω;

Ωστόσο υπάρχει κριτική ιδίως από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που πρόσκεινται στην αριστεερά ότι κακώς η Κομισιόν συνδέει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδίως αυτή στις Βρυξέλλες με την οδηγία για τις επιστροφές και θα πρέπει να αναζητηθεί ο λόγος που ο δράστης της πρόσφατης επίθεσης κυκλοφορούσε ελεύθερος στους δρόμους ενώ ήταν γνωστό πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Επίσης, όπως σημειώνει το Politico, oι επικριτές σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα της ΕΕ με τις επιστροφές μεταναστών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία των χωρών προέλευσης να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους, παρά στην απροθυμία των χωρών της ΕΕ να πραγματοποιήσουν τις επιστροφές. Μάλιστα η Γιόχανσον την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφής μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες προέλευσής τους φέτος

Όπως και να έχει υπάρχει αισιοδοξία, έπειτα και από τις συντονισμένες πιέσεις των αξιωματούχων της ΕΕ και υπό τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ότι είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει η συμφωνία εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με το τελευταίο κεφάλαιο του νέου μεταναστευτικού συμφώνου.

Δημοφιλή