Τσαντ: Εντοπίστηκε λιοντάρι, που θεωρούσαν ότι έχει εξαφανιστεί το είδος του

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μία μακρινή κάμερα, εντός προστατευόμενης ζώνης.
.
.
PN SENA OURA, CHAD MEPDD/WCS

Λιοντάρι, το οποίο θεωρούσαν ότι έχει εξαφανιστεί από το 2004, εντοπίστηκε στο εθνικό πάρκο Σένα Ούνα στο Τσαντ.

Μια φωτογραφία του ζώου δόθηκε στη δημοσιότητα από ομάδα περιβαλλοντολόγων της κυβέρνησης της χώρας και της Wildlife Conservation Society (WCS) με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Η φωτογραφία δείχνει μια πολύ υγιή και σε άριστη κατάσταση ενήλικη λέαινα, περίπου πέντε ετών» δήλωσε στο BBC ο εκτελεστικός διευθυντής του WCS Big Cat Programme, Λουκ Χάντερ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν είναι μόνη στην άγρια φύση.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μία μακρινή κάμερα, εντός προστατευόμενης ζώνης, τον περασμένο Φεβρουάριο και δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (20/4).

Το 2014, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λιοντάρια είχαν εξαφανιστεί από το εθνικό πάρκο Σένα Ούνα.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, διότι τα θηλυκά λιοντάρια αποτελούν το θεμέλιο κάθε πληθυσμού λιονταριών και δεν περιπλανώνται ιδιαίτερα: κατοικούν σε περιοχές που έχουν θήραμα και είναι ασφαλείς για να μεγαλώσουν τα μικρά τους» εξήγησε ο Χάντερ.

Έκανε λόγο για «πρώιμο σημάδι» ότι ανακάμπτει ο πληθυσμός των λιονταριών στο γειτονικό εθνικό πάρκο στο Καμερούν. Η WCS αναφέρει ότι η περιοχή «γνώρισε μια περίοδο αδίστακτης, οργανωμένης λαθροθηρίας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά έκτοτε έχει επωφεληθεί από μια πολύ ισχυρή δέσμευση των κυβερνήσεων, τόσο του Καμερούν όσο και του Τσαντ, για την προστασία της».

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία των εθνικών πάρκων και οι πληθυσμοί της άγριας ζωής αρχίζουν τώρα να ανακάμπτουν».

Ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχουν 22.000-24.000 λιοντάρια στη φύση, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατατάσσεται σε είδους που ενδημεί στην ανατολική και νότια Αφρική.

Υπάρχουν λιγότερα από 1.000 λιοντάρια του είδους στη δυτική και κεντρική Αφρική και είναι «εξαιρετικά απειλούμενα και πολύτιμα» προσέθεσε.