Ουάσινγκτον: Πέθανε σε ηλικία 17 ετών ο Λουκ , ο «πατριάρχης» των λιονταριών (βίντεο)

Ο Λουκ αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας γι΄αυτό και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου αναγκάστηκαν να του κάνουν ευθανασία.
.
.
Twitter

Το Εθνικό Ζωολογικό Κέντρο της Ουάσινγκτον, Smithsonian National Zoo’s αποχαιρετά τον Λουκ «πατριάρχη» των λιονταριών που πέθανε σε ηλικία 17 ετών.

Ο Λουκ αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας γι΄αυτό και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου αναγκάστηκαν να του κάνουν ευθανασία.

«Ήταν ο βασιλιάς ανάμεσα σε όλα τα αντίστοιχα εκθέματα» ανέφερε ο Γκρέγκ Σαφόε, υπεύθυνος στο Smithsonian National Zoo’s.

«Ήταν ευγενικός με τους συντρόφους του, τη Νάμπα και τη Σέρα, και ένας εξαιρετικά υπομονετικός και προστατευτικός πατέρας και στα 13 από τα μικρά που απέκτησε», πρόσθεσε.

Γεννημένος σε ιδιωτικό καταφύγιο στη Νότια Αφρική το 2005, ο Λουκ έφτασε στο ζωολογικό κήπο τον Οκτώβριο του 2006 μετά από σύσταση αναπαραγωγής από το Σχέδιο Επιβίωσης Ειδών της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (SSP).

Οι επιστήμονες του SSP καθορίζουν ποια ζώα θα εκτρέφουν λαμβάνοντας υπόψη τη γενετική τους σύνθεση, τις διατροφικές και κοινωνικές ανάγκες, την ιδιοσυγκρασία και τη γενική υγεία τους.

Εκείνη την εποχή, ο Λουκ ήταν το πιο γενετικά πολύτιμο λιοντάρι στον πληθυσμό της Βόρειας Αμερικής, επειδή τα γονίδιά του δεν εκπροσωπούνταν στους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ.

Μαζί με τους συντρόφους του, τη Νάμπα και τη Σέρα, ο Λουκ έκαναν 13 μικρά λιονταράκια από τέσσερες γέννες. Τα μικρά που γεννήθηκαν το 2010 και το 2014 μεταφέρθηκαν σε ζωολογικούς κήπους της Βόρειας Αμερικής για αναπαραγωγή και έρευνα, αναφέρει το Nationalzoo.si.edu.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ανέφερε ότι «ο Λουκ άφησε μια διαρκή κληρονομιά, όχι μόνο στα μικρά καθώς συνέβαλε στην επιβίωση του είδους του, αλλά και στα εκατομμύρια των επισκεπτών που μπόρεσαν να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση και εκτίμηση για τα αφρικανικά λιοντάρια λόγω του ποιος ήταν ως ο πατριάρχης του είδους του».

Το Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο είναι ένας από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί μέρος του Smithsonian Institution.

Δημοφιλή