ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2019 13:20 EEST | Updated 25/04/2019 13:29 EEST

Τσαντ: Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα δίχως ίντερνετ

Οι κάτοικοι του αφρικανικού κράτους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

AMAURY HAUCHARD via Getty Images

Υπάρχει χώρα χωρίς ίντερνετ το 2019; «Υπάρχει ζωή χωρίς ίντερνετ;» θα αναρωτηθεί κάποιος υπερβολικός. Κι όμως, οι κάτοικοι του Τσαντ εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μετά από απόφαση του προέδρου αυτού του μικρού κρατιδίου στην κεντρική Αφρική.

Το «μπλακ αουτ» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 όταν ο Ιντρις Ντεμπί μποκλάρισε τα social media, στο πλαίσιο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα του επέτρεπαν να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι το 2033.

Ο Εμπί βρίσκεται στην εξουσία από το 1990 και λειτουργεί ως απόλυτος μονάρχης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, οι διαδικτυακές υπηρεσίες έκλεισαν. Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκαν βίαιες συγκρούασεις μεταξύ πολιτών, τα βίντεο από τις οποίες έκαναν τον γύρο των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτοτε, δεν έχουν πρόσβαση στο Twitter, το Facebook, το Whatsup και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ανάλογα μέτρα είχαν εφαρμοστεί και το 2016 για ένα διάστημα περίπου 8 μηνών, μετά από μια αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, που εξασφάλισε μια πέμπτη θητεία στον Ντεμπί.

Το κλείσιμο του ίντερνετ είναι διαδεδομένη πρακτική σε διάφορες χώρες ανά την αφρικανική επικράτεια. Μόνο το 2019, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και το Κονγκό επέβαλαν αυτό το μέτρο για διάφορους λόγους.

Η διακοπή λειτουργίας του διαδικτύου σε 10 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οδήγησαν σε έλλειμμα άνω των 235 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2015 έως το 2017, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Πηγή: CNN