Τσαβούσογλου για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Έχουν κάνει θετικά βήματα, μα δεν επαρκούν

Δεν ήταν έκπληξη που η Φινλανδία θα γίνει μέλος νωρίτερα, είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
MOHAMED ABD EL GHANY via Reuters

«Έχουμε κάποιες προσδοκίες από τη Σουηδία, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά ακόμη δεν επαρκούν», ανέφερε (σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτηθείς για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου μετά την Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και στην επιτροπή που έχει δημιουργηθεί. «Βλέπουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, η Σουηδία έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο. Έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο όπως επίσης έγινε τροποποίηση στο Σύνταγμα, κάτι το οποίο καλωσορίζουμε», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Φινλανδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία, ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ερωτηθείς σχετικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

«Μερικές ημέρες νωρίτερα γνωρίζαμε το γεγονός ότι η υπήρχε η πιθανότητα αυτό να συμβεί», σημείωσε ο κ. Κρίστερσον (σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση) και προσέθεσε ότι « η Φινλανδία και η Σουηδία ήθελαν να γίνουν μαζί μέλη του ΝΑΤΟ. Το είπαμε αυτό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά επίσης γνωρίζαμε ότι καθεμία από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να λάβει τις δικές της αποφάσεις. Αυτό δεν ήρθε ως έκπληξη. Δεν ήταν επιλογή μας αλλά βεβαίως σεβόμαστε την Τουρκία όταν φτάνουμε στην απόφαση».

«Η Σουηδία είναι πιο ασφαλής χώρα τώρα σε σχέση με πριν, και όλοι πιστεύουμε ότι είναι καλό για την ασφάλεια της περιοχής το γεγονός ότι η Φινλανδία γίνεται μέλος ακόμη και πριν να γίνει η Σουηδία μέλος. Αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μέλος πολύ σύντομα», επισήμανε ο Ουλφ Κρίστερσον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα