ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/03/2019 13:39 EET | Updated 03/03/2019 13:47 EET

Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Νέο «προσκλητήριο» στο προοδευτικό μέτωπο

Ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο κατέστησε κεντρική πολιτική επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα τοποθετήθηκε για την μείωση των πλεονασμάτων αφενός θυμίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν πλεονάσματα του 6,5% και του 4,5% και αφετέρου επισημαίνοντας την πολιτική διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ: ποιος θα ωφεληθεί και πως από την μείωση των πλεονασμάτων. Πρότεινε δε να δεσμευθούν τα κόμματα που θα κατευθυνθούν τα χρήματα από τη μείωση των πλεονασμάτων.

«Κάντο όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία»

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το πολιτικό περιεχόμενο των ευρωεκλογών. «Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς» είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Όχι μόνος. Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».
Μιλώντας με ορίζοντα τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά και την νεοφιλελεύθερη πολιτική. «Το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών, Πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους» είπε και πρόσθεσε ότι «και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης. Μαζί με τη Πορτογαλία και την Ισπανία».
Απηύθυνε δε «τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας. Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

«Μνημόνιο αλά ελληνικά» από τη ΝΔ

Αναφερόμενος στη ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την προσπάθεια «παλινόρθωσης στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής», επεσήμανε ότι «αποτελεί υβρίδιο  ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς» και τόνισε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο. Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα». 
Προειδοποίησε ότι «το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης» θα επιστρέψει την Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων, ιδίως στο ασφαλιστικό σύστημα ότι «το ασφαλιστικό Πινοσέτ θα ισοπεδώσει τα δημόσια έσοδα», και υπογράμμισε ότι η ΝΔ κρύβει πως το «μνημόνιο αλά ελληνικά» που σχεδιάζει «δε θα φέρει μειώσεις φόρων για τους μεσαίους και τους φτωχούς. Θα φέρει στοχευόμενες μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες».

Η ΝΔ θα ρίξει τα πλεονάσματα στη «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού Πινοσέτ.

Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση των πλεονασμάτων λέγοντας ότι η ΝΔ «κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί». Και ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε δέσμευση για το που θα πάνε τα λεφτά. «Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση, που υπέγραψε για 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περεταίρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«-Θα συμφωνήσει να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;
Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
-Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων;
Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική.
-Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Όχι γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας».
«Στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και επαναφορά της φοροασυλία του μεγάλου πλούτου. Για να κάνει δηλαδή τα δωράκια που έχει ήδη υποσχεθεί στη φιλική του επιχειρηματική ελίτ. Ας μας λείπει τέτοιο βύσσινο κύριε Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το ηθικό πλεονέκτημα

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε την αντίστιξη ηθικού πλεονεκτήματος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ λέγοντας ότι «όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους  νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου».
«Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν», τόνισε και πρόσθεσε «κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».
Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ακόμη και τον Ιούλιο του 2015 «δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό με σκοπό να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο σχέδιο των ελίτ και της ολιγαρχίας, για να γίνουμε τελικά κι εμείς, αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής Ελλάδας. Ο συμβιβασμός του Ιουλίου του ’15 και οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση μετά, οι διαρκείς μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018».

 

Sponsored Post