Τζόκοβιτς: Προσπάθεια να γλιτώσει την απέλαση από την Αυστραλία, την Κυριακή η απόφαση

Αιχμές για πολιτικά παιχνίδια αφήνουν οι δικηγόροι του, το Σάββατο θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της υπηρεσίας μετανάστευσης
via Associated Press

Ο ανεμβολίαστος αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησε την Παρασκευή από δικαστήριο στην Αυστραλία να εμποδίσει την απέλασή του ενόψει του Australian Open, αφού η κυβέρνηση της χώρας ακύρωσε νωρίτερα τη βίζα του για δεύτερη φορά λόγω της παραβίασης των κανονισμών εισόδου για τον κορονοϊό.

Οι δικηγόροι του τενίστα υπέβαλαν το αίτημά τους για ασφαλιστικά μέτρα αργά το βράδυ, περίπου τρεις ώρες αφότου ο υπουργός Μετανάστευσης Αλεξ Χοκ χρησιμοποίησε την εξουσία του για να ανακαλέσει τη βίζα του.

Η εφημερίδα TheAge αναφέρει ότι ο 34χρονος Σέρβος έχει κληθεί να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον των υπηρεσιών μετανάστευσης το Σάββατο.

Η νομική ομάδα του παίκτη υποστηρίζει ότι η απόφαση ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς έχει ληφθεί υπό τον φόβο της αύξησης του αντιεμβολιαστικού ρεύματος στη χώρα.

Αν και ο Τζόκοβιτς έχει αντιταχθεί δημόσια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν έχει κάνει εκστρατεία κατά του εμβολιασμού γενικά, και οι δικηγόροι του χαρακτήρισαν την απόφαση του Χοκ «προφανώς παράλογη».

Παράλληλα ζητούν ο εντολέας τους να αφεθεί ελεύθερος και να μην κρατηθεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών, όπως συνέβη την πρώτη φορά, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης την ερχόμενη Κυριακή - μόλις μια ημέρα πριν την έναρξη του αυστραλιανού Οπεν.

Η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των αποτελεσμάτων των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

(με πληροφορίες από Reuters, The Age)

Δημοφιλή