Β.Κορέα: Νέα εκτόξευση πυραύλων και απειλές για αντίποινα στις ΗΠΑ

Τρίτη πυραυλική δοκιμή μέσα στο μήνα.
KCNA KCNA via Reuters

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο πυραύλων «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα, ανατολικά της χερσονήσου, ανακοίνωσαν την Παρασκευή το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική ακτοφυλακή, που εκτίμησε πως το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε πιθανόν είναι «βαλλιστικοί πύραυλοι».

Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή τέτοιων όπλων από την 5η Ιανουαρίου.

Η βολίδα, αφού απογειώθηκε και κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά, προς τη θάλασσα, διευκρίνισε το επιτελείο. Η Πιονγκγιάνγκ έκανε δυο εκτοξεύσεις πυραύλων, που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, την 5η Ιανουαρίου και την 11η Ιανουαρίου.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε πως κατέγραψε την εκτόξευση στις 14:55 (σ.σ. τοπική ώρα· 07:55 Ελλάδας) από τη Βόρεια Κορέα κατά τα φαινόμενα ενός ή περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων».

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η ανάλυση του τόπου όπου κατέπεσε ο πύραυλος και το εάν επρόκειτο για έναν ή πολλούς. Νωρίτερα, το ιαπωνικό λιμενικό ανέφερε πως πύραυλος ή πύραυλοι έπεσε ή έπεσαν στο έδαφος, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε την ξηρά σε κάποιο από τα νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους ή όχι.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας των απαγορευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων.

KCNA KCNA via Reuters

Η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μοιάζουν αποφασισιμένες να «κλιμακώσουν εσκεμμένα» την κατάσταση.

KCNA KCNA via Reuters

Εάν η Ουάσινγκτον «υιοθετήσει τέτοια συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο», διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA.

Νωρίτερα το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε υπερασπιστεί τις πυραυλικές δοκιμές, επικαλούμενη το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προχωρούν σε εσκεμμένη κλιμάκωση επιβάλλοντας νέες κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή