Πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ την ώρα που η Βρετανία πενθούσε

Νέες σκανδαλώδεις αποκαλύψεις καίνε την κυβέρνηση Τζόνσον.
via Associated Press

Το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε εφοδιαστεί με «μια βαλίτσα γεμάτη κρασί» εν όψει ενός άλλου κορονοπάρτι - σαν κι αυτό που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό τα τελευταία 24ωρα - αυτή τη φορά την ώρα που η βασίλισσα και όλο το έθνος θρηνούσε την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου.

Καθώς το σκάνδαλο «partygate» καλά κρατεί, η The Telegraph αποκάλυψε δύο γεγονότα που λέγεται ότι έλαβαν χώρα το βράδυ της 16ης Απριλίου 2021.

Εκείνη την στιγμή, η χώρα βρισκόταν σε περίοδο δημόσιου πένθους και ίσχυαν περιορισμοί για τον κορονοϊό. Η Αγγλία βρισκόταν στο δεύτερο βήμα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για έξοδο από το lockdown, το οποίο περιόριζε την κοινωνικοποίηση σε ομάδες των έξι ατόμων ή δύο νοικοκυριών σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την Telegraph, σύμβουλοι και δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν μετά τη δουλειά για δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής, με την κηδεία του Φιλίππου να γίνεται το Σάββατο. Η Telegraph κάνει λόγο για περίπου 30 άτομα και στις δύο εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις γίνονταν προς τιμή του Τζέιμς Σλακ, πρώην διευθυντή επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της αποχώρησής του, και ενός από τους προσωπικούς φωτογράφους του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έναν εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζόνσον δεν ήταν παρών στις εκδηλώσεις. Λέγεται ότι βρισκόταν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία (Τσέκερς).

Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι καλεσμένοι είχαν πιει αλκοόλ και χόρευαν με μουσική. Οι δύο εκδηλώσεις λέγεται ότι ξεκίνησαν χωριστά και αργότερα συγχωνεύτηκαν.

Ο Σλακ έδωσε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία μετά την ολοκλήρωση τους, με ορισμένους συναδέλφους να συμμετέχουν μέσω βιντεοκλήσης, αναφέρει η Telegraph.

Εικάζεται ότι οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν αργότερα στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δεύτερη συγκέντρωση, για τον προσωπικό φωτογράφο του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ότι έγινε στο υπόγειο.

Η Telegraph γράφει χαρακτηριστικά: «Κάποιος στάλθηκε στο Co-op (σ.σ. αλυσίδα σούπερ μάρκετ) στην οδό Στραντ, έναν πολυσύχναστο δρόμο εκεί κοντά, με μια βαλίτσα που στη συνέχεια γέμισε με μπουκάλια κρασί και έφερε πίσω στην Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με ένα άτομο παρόν στη συγκέντρωση εκείνο το βράδυ».

Το δεύτερο γκρουπ κατευθύνθηκε επίσης στον κήπο αργότερα, γράφει η εφημερίδα, όπου τα πάρτι συγχωνεύτηκαν. Οι εορτασμοί λέγεται ότι συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκείνη την εποχή, η κυβερνητική καθοδήγηση ανέφερε: «Δεν πρέπει να συναναστρέφεστε σε εσωτερικούς χώρους παρά μόνο με το νοικοκυριό σας. Μπορείτε να συναντηθείτε σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των κήπων, σε ομάδες των έξι ατόμων ή δύο νοικοκυριών».

Ο Φίλιππος, επί 74 χρόνια σύζυγος της βασίλισσας, πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021 και η κηδεία του έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπό τους περιορισμούς του κορονοϊού εντός των ορίων του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Η μονάρχης κάθισε με θλίψη μόνη της με μια μάσκα προσώπου κοινωνικά αποστασιοποιημένη από τους αγαπημένους της. Την ίδια ώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ γλεντούσαν.

Μετά τον νέο σάλο, οι υπηρεσίες του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζήτησαν συγγνώμη από την βασίλισσα Ελισάβετ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι αυτό συνέβη σε περίοδο εθνικού πένθους και η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε συγγνώμη από το παλάτι» διά της επίσημης οδού, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Δημοφιλή