Βρετανία: Ο Τζόνσον παραδέχτηκε το κορονοπάρτι εν μέσω lockdown και ζήτησε συγγνώμη

Τρίζει η καρέκλα του Βρετανού πρωθυπουργού που επιμένει ότι «δεν ήξερε» για το πάρτι.
House of Commons via PA Wire/PA Images

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι παραβρέθηκε στο «bring your own booze» (μτφ. «ο καθένας φέρνει το ποτό του») πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του πρώτου σκληρού lockdown της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απολογήθηκε για την συγκέντρωση που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020.

Αλλά προς υπεράσπιση των πράξεών του, είπε πως πίστευε εκείνη τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια «εργασιακή εκδήλωση», επιτρεπτή από «τεχνικής άποψης», όταν «πήγε στον κήπο», όπου διεξαγόταν.

«Ξέρω ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τρομακτικές θυσίες τους τελευταίους 18 μήνες» είπε.

«Καταλαβαίνω τον θυμό που νιώθουν απέναντι σε μένα και την κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι, όταν σκέφτονται ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ δεν ακολουθούνται οι κανόνες», συνέχισε.

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών, χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα του Τζόνσον ότι «δεν γνώριζε πως επρόκειτο για πάρτι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για «εμφανή ψέματα» και διερωτήθηκε αν «έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζόνσον από την Δευτέρα, οπότε και διέρρευσαν οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το κορονοπάρτι.

Σύμφωνα με αυτές ο τότε στενός συνεργάτης του Τζόνσον είχε καλέσει το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ σε συγκέντρωση για να «απολαύσουμε τον υπέροχο καιρό».

«Παρακαλώ ελάτε να μας βρείτε στις 6 μ.μ. και φέρτε τα δικά σας ποτά» ανέφερε στην πρόσκληση.

Οι νέες αποκαλύψεις κάνουν την καρέκλα του Τζόνσον να τρίζει ακόμη περισσότερο - τόσο για τη θέση του πρωθυπουργού όσο και για εκείνη του ηγέτη των Συντηρητικών.

Δημοφιλή