Η ασυνήθιστη αποστολή του Π.Ν. της Νέας Ζηλανδίας για τη διάσωση ζευγαριού στην Σιγκαπούρη

Ήταν εγκλωβισμένοι επί 18 μήνες.Τα απίστευτα mails μεταξύ κρατικών αξιωματούχων που δίσταζαν να εγκρίνουν την αποστολή.
Wikimedia Commons

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη αποστολή διάσωσης για να απομακρύνει από την Σιγκαπούρη δύο άτομα που είχαν εγκλωβιστεί εκεί εδώ και 18 μήνες.

Το πρόβλημα αρχικά προκλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά επίσης λόγω προβλήματος υγείας το ζευγάρι δεν μπορούσε να επιστρέψει αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία. Η δε σταδιακή συρρίκνωση του τραπεζικού τους υπολοίπου έκανε δύσκολη την παραμονή τους στη Σιγκαπούρη.

Η αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον Guardian, πραγματοποιήθηκε αφού ένας σύμβουλος της ανώτατης επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας στη Σιγκαπούρη μεσολάβησε για λογαριασμό του ζευγαριού, λέγοντας ότι η περίπτωσή τους ήταν «πολύ ιδιαίτερη» και δήλωσε πως φοβόταν ότι «η κατάστασή στην οποία βρίσκονταν θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη».

Το ζευγάρι, του οποίου η περιπέτεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Stuff, έλαβε ειδική εξαίρεση για να ταξιδέψει στο HMNZS Canterbury, το οποίο ανακαινιζόταν στη Σιγκαπούρη.

Το πλοίο απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο του 2021 και το ταξίδι διήρκεσε 19 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν χρειάστηκε να μπει σε καραντίνα κατά την άφιξή του στη Νέα Ζηλανδία.

Τα mails μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και κρατικών φορέων προδίδουν την ανησυχία των αρχών πως η αποκάλυψη της αποστολής αυτής θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος έγραψε: «Δεν πρόκειται για εκκένωση [Νεοζηλανδών] από τη νοτιοανατολική Ασία, τύπου Δουνκέρκης».

Σε ένα ξεχωριστό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αξιωματούχος έγραψε: «Εάν δημιουργήσουμε προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν αεροπορικώς βρίσκονται σε ένα μέρος όπου υπάρχει σκάφος του ναυτικού, που κατευθύνεται προς τη Νέα Ζηλανδία, με διαθέσιμο χώρο και ιατρικό προσωπικό στο πλοίο...ε, για μένα είναι κάτι αποδεκτό».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε ότι η υπόθεση αφορούσε «πολύ συγκεκριμένες και ασυνήθιστες περιστάσεις» και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Πηγή: The Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα