Β. Κικίλιας: Οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους

Η μάχη θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Eurokinissi

Έκκληση για προσοχή απηύθυνε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας» είπε. «Μόνο σήμερα είχαμε 61 νέες εστίες, με πιο επικίνδυνες στο Κάστρο Φθιώτιδας και το Βελεστίνο Μαγνησίας», σημείωσε αρχικά.

Η μάχη θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, ανέφερε.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους, οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους. Είναι το ανθρωπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση, που προκαλεί εμπρησμό. Δεν υπάχρει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα, είναι μία ημέρα πένθους. Θα ήθελα να εκφράσω μέσα από την ψυχή μου, τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας, στις οικογένειες των δύο ηρωικών πιλότων, του κυβερνήτη, Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους.

Ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας, όπως και σε εννέα ακόμη χώρες της Μεσογείου που δοκιμάζονται εξίσου σκληρά. Κάτω από ακρότατες συνθήκες καύσωνα και παράλληλα ισχυρών ανέμων, μέσα σε δέκα ημέρες στην Ελλάδα, “ξέσπασαν” 594 πυρκαγιές. Μόνο σήμερα είχαμε 61 νέες εστίες με τις πιο επικίνδυνες ως προς την πιθανή εξέλιξη τους, αυτές που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα στο Βελεστίνο Μαγνησίας και το Κάστρο Φθιώτιδας. Για αμφότερες τις περιοχές, εστάλη μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το “112”. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40℃ και οι σφοδροί άνεμοι σε αυτές τις περιοχές έχουν δημιουργήσει μέτωπα πολλών χιλιομέτρων.

Από αυτές τις 594 πυρκαγιές του δεκαήμερου, οι 571 κατασβήστηκαν πριν λάβουν διαστάσεις. 5 πυρκαγιές έλαβαν μεγάλη έκταση στα Δερβενοχώρια, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, το Λουτράκι, τον Κουβαρά καθώς και στο Αίγιο, την Κάρυστο, τη Λακωνία, τη Βοιωτία.

Ιδιαίτερα για τη Ρόδο που μας απασχολεί ιδιαίτερα: Η φωτιά “ξέσπασε” στις 19:00 της 17ης Ιουλίου στην ορεινή περιοχή του Έμπωνα, δηλαδή στο κέντρο του νησιού σε πυκνό απάτητο πευκοδάσος με απότομες κλίσεις. Άρα, οι επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν δεν είχαν περιθώριο αποτελεσματικής παρέμβασης, ενώ τα εναέρια μέσα που επίσης σηκώθηκαν αμέσως (τρεις τράκτορες και ένα Μi8) δεν είχαν παρά ελάχιστο χρόνο για ρίψεις μέχρι να νυχτώσει.

Συνεπώς, τις πρώτες κρίσιμες ώρες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνα και ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δημιούργησαν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Από εκεί και πέρα, πρώτη προτεραιότητα ήταν η προσβτασία των ανθρώπων στους οικισμούς και τα ξενοδοχεία. Πράγματι, χρειάσθηκε να στηθεί μία πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση ασφαλούς εκκένωσης και μεταφοράς άνω των 20.000 ανθρώπων. Με μία συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΕΚΑΒ, εθελοντών και απλών κατοίκων, οι άνθρωποι έμειναν ασφαλείς.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη 4 mega–πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία. Πυρκαγιές μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Υποχρεωτικά, δηλαδή, έγινε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε διαφορετικά μέτωπα. Στη Ρόδο, επιχειρούσαν και επιχειρούν συνολικά 25 εναέρια μέσα, 55 οχήματα και 266 πυροσβέστες.

Η μεγάλη χρονική διάρκεια αυτής της φωτιάς οφείλεται και στις συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και τώρα, αλλά και στους πυροστρόβιλους. Ένα φαινόμενο που δημιουργείται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους ταυτόχρονα και μεταφέρει τις φλόγες σε διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας συνεχείς νέες εστίες σε απόσταση χιλιομέτρων η μία από την άλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθες το μεσημέρι (25/07) και ενώ είχαμε δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μέτρων σε κοίτη χειμάρρου, η φωτιά εκτινάχθηκε, περνώντας την αντιπυρική ζώνη και ξέσπασε νέα φωτιά πίσω από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συναισθανόμενοι τη θλίψη και την αγωνία των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές, ήδη από χτες συνεργεία της κρατικής αρωγής της Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία των αποζημιώσεων. Ζούμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, παρά την πίεση και την ασύλληπτη ανθρώπινη κούραση, συνεχίζουν να επιχειρούν.

Δίνουν ασταμάτητα μάχες στα δεκάδες μέτωπα δασικών πυρκαγιών. Σε αυτές τις μάχες επιχειρούν μαζί τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση Δασικές Υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, πληρώματα του ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές και απλοί κάτοικοι. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους. Με δεδομένη την κλιματική κρίση, θα έχουμε ξανά ακρότατες καιρικές συνθήκες που θα δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις μας. Επομένως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα συνεχισθεί όλο το καλοκαίρι και για μία ακόμη φορά, απευθύνω έκκληση σε όλους.

Οι φωτιές που κατακαίνε κάθε χρόνο τα δάση και τα σπίτια, δεν ξεκινούν μόνες τους. Είναι το ανθρώπινο χέρι, που είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση προκαλεί εμπρησμό. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και μεγάλη εγρήγορση από όλους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή επιπολαιότητας».

Πηγή: ertnews

Δημοφιλή