«Βαθιές διαφωνίες» ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο και απειλές Τραμπ για αποχώρηση από τον ΠΟΕ

«Βαθιές διαφωνίες» ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο και απειλές Τραμπ για αποχώρηση από τον ΠΟΕ
Kevin Lamarque / Reuters

Η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή», και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «σχεδόν όσο κακή όσο αυτή της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενόσω τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρεμ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας των οποίων θα ηγηθούν η ίδια και ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Πολλά μέλη του ΕΚ είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Δεν θα ξαναρχίσουμε (συνομιλίες για) την TTIP (...) Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οποία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους δασμούς», ανέφερε η Μάλμστρεμ.

Η επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να μηδενίσει τους δασμούς της στα αυτοκίνητα εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

«Θα το κάναμε εάν το έκαναν εκείνοι. Αυτό μένει να το δούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ελπίζει να έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ως το τέλος της πενταετούς θητείας της Κομισιόν, την 31η Οκτωβρίου 2019.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Τραμπ δήλωσε για την πρόταση να μηδενιστούν οι δασμοί στα αυτοκίνητα ότι «δεν επαρκεί», διότι «οι καταναλωτικές τους συνήθειες (σ.σ. των ευρωπαίων) είναι να αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, όχι τα δικά μας». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν εξίσου κακή με την Κίνα, απλά μικρότερη», πέταξε εξάλλου ο ρεπουμπλικάνος.

Η ΕΕ συνεχίζει να διαφωνεί με τις ΗΠΑ, ειδικά εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να εμποδιστεί ο διορισμός επιδιαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εξαιτίας των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας και εξαιτίας της σκληρής αμερικανικής στάσης έναντι της Κίνας.

Η Μάλμστρεμ επισήμανε ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός πως πολλά αγαθά έχουν γίνει πολύ ακριβότερα στις ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών.

Η ΕΕ μοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα, ειδικά για τις κρατικές ενισχύσεις της βιομηχανίας, τις κρατικές επεμβάσεις στην οικονομία και τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, αλλά θεωρεί λάθος την προσέγγιση της Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε η επίτροπος Εμπορίου.

«Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες (που εκφράζουν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης), αλλά δεν συμφωνούμε με τις μεθόδους τους, την επιβολή δασμών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, όπως και στην Τουρκία. Δεν μοιραζόμαστε την άποψη των ΗΠΑ ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν», εξήγησε.

Απειλές Τραμπ για απόσυρση από τον ΠΟΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη χώρα του.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ στο Bloomberg News.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον οργανισμό.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ έχει επίσης κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, ΒΒC)

Δημοφιλή