Βενετία: Ακτιβιστές για το κλίμα λέρωσαν με λάσπη τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου

Βάσει νέου νόμου στην Ιταλία, οι αυτουργοί οικο-βανδαλισμών θα πληρώνουν από την τσέπη τους για την αποκατάσταση των ζημιών.
via Associated Press

Mια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα το μεσημέρι της Πέμπτης λέρωσε τους εξωτερικούς τοίχους της περίφημης Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό ιστότοπο Tgcom24, η ενέργεια, η οποία χαρακτηρίζεται από τους δράστες της ως “συναγερμός πυρκαγιάς”, πραγματοποιήθηκε με πυροσβεστήρες που ψέκασαν υγρό αναμεμειγμένο με λάσπη. Στη συνέχεια οι ακτιβιστές ανάρτησαν ένα πανό με το σύνθημα “Ταμείο επισκευής”.

Ορισμένοι παρευρισκόμενοι στοχοποίησαν τους ακτιβιστές και κατέκριναν αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας για το κλίμα. “Πρόκειται για μια μη βίαιη διαμαρτυρία” δήλωσαν οι ακτιβιστές. “Η Βενετία είναι μια πόλη που βυθίζεται επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν δράσει ενάντια στην κλιματική κρίση. Σήμερα όσοι από εσάς είστε εδώ για να τραβήξετε φωτογραφίες και να δείτε αυτή την εκκλησία έχετε ένα προνόμιο. Είστε οι τελευταίοι που θα μπορέσουν να δουν αυτή την εκκλησία πάνω από το επίπεδο της θάλασσας”.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο καταδίκασε έντονα τη διαμαρτυρία ακτιβιστών και περιέγραψε την ενέργειά τους ως μία ”άθλια και ανεκδιήγητη χειρονομία” και ως ”παραμόρφωση ενός από τα πιο επιφανή σύμβολα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά”.

”Η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση και το οποίο τιμωρεί τους οικοβάνδαλους, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αποκατάσταση” των μνημείων και των έργων τέχνης που καταστρέφουν, συνέχισε ο υπουργός. ’Με εγκαιρη καταβολή του πρόστιμου, θα έχουν έκπτωση”, πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews, ANSA

Δημοφιλή