ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2019 13:37 EET | Updated 06/03/2019 13:39 EET

Βίντεο: Η ανέλκυση της νορβηγικής φρεγάτας που βυθίστηκε σε ατύχημα τον Νοέμβριο

Το πολεμικό ναυτικό αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του.

ASSOCIATED PRESS

Επιτυχώς ανελκύστηκε η νορβηγική φρεγάτα Helge Ingstad, που είχε βυθιστεί μετά από σύγκρουση με τάνκερ τον Νοέμβριο- και η όλη διαδικασία κατεγράφη σε φωτογραφίες και βίντεο.

Όπως φαίνεται στις εικόνες και το time-lapse βίντεο, τα ίχνη φθοράς είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Mechanics, αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάβρωση στο εσωτερικό, το πιθανότερο είναι ότι η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει το πλοίο για παλιοσίδερα, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ισχύ του στόλου φρεγατών του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού.

 

ASSOCIATED PRESS
 

Νωρίς το πρωί της 8ης Νοεμβρίου, η φρεγάτα συγκρούστηκε με το ελληνόκτητο τάνκερ Sola TS, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένα ρήγμα 10 μέτρων στο κύτος και το πλοίο να αρχίσει να παίρνει γρήγορα νερά. Ο κυβερνήτης το οδήγησε στα ρηχά για να αποτρέψει τη βύθισή του, η οποία ωστόσο δεν αποφεύχθηκε. Οκτώ ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Aftenposten, το πλοίο ανελκύστηκε 115 ημέρες μετά, στις 2 Μαρτίου, κατόπιν εντατικών εργασιών από 300 άτομα (πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό). Η φρεγάτα μεταφέρθηκε σε πλατφόρμα στον ναύσταθμο Χάακονσβερν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση κόστισε 640 εκατομμύρια κορώνες, και έχουν ήδη αφαιρεθεί από το σκάφος εξαρτήματα αξίας. Αν και ανθυποβρυχιακές του τορπίλες αφαιρέθηκαν και ανατινάχθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη όσο ήταν ακόμα βυθισμένο, υπάρχουν ακόμα πάνω του άλλα όπλα και πυρομαχικά.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το νορβηγικό πολεμικό ναυτικό θα αξιολογήσει την κατάσταση του σκάφους για να αποφασίσει για το μέλλον του, ωστόσο, σύμφωνα με το Popular Mechanics, θα ήταν μάλλον δύσκολο να τεθεί ξανά σε υπηρεσία.